It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Kies een lied dat bij je stem past

Een veel voorkomend tafereel: een zanger komt op, geeft alles wat hij heeft, maar de juryleden draaien zich niet om (je snapt wel over welk programma we het hebben). Hoeveel talent je ook hebt, een slechte liedkeuze kan de beste zanger in de problemen brengen.

Het kiezen van een titel die past bij je stem is niet eenvoudig: het feit dat je een lied mooi vindt, wil nog niet zeggen dat je het ook goed zingt, en een weloverwogen selectie kan het verschil maken tussen een geslaagde vertolking die je stembeheersing doet uitkomen of een mislukking waarbij je zwakke punten worden benadrukt.

Hieronder volgen een paar tips om aan te denken wanneer je een lied wilt kiezen dat past bij je stem.

Schenk aandacht aan de tekst van het nummer

  • Zijn de woorden simpel of juist ingewikkeld? Probeer Rap God - Eminem eens. En dan Happy - Pharrell Williams. Vat je het verschil?
  • Is de melodie afwisselend en moeilijk, of juist meer toegankelijk? Laten we als voorbeeld de titel Unchained Melody - The Righteous Brothers nemen. Dat is een nummer dat vaak als 'moeilijk' wordt beschouwd vanwege het grote stembereik en de dynamiek ervan.
  • Is er instrumentale begeleiding bij het nummer? Wordt je stem ondersteund door een of meer instrumenten? Zijn er momenten in het nummer dat je a cappella moet zingen, waar je je stem echt 'bloot' moet geven?

Stel je sterke punten vast

Dat is absoluut het belangrijkste punt voor de keuze van het nummer. Het is onmogelijk ongetraind de marathon te lopen. Met zingen is dat net zo.

  • 'Ken jezelf voordat je de anderen kent'. Stel vast welke nummers je mooi vindt en waarvoor je potentieel de vaardigheden hebt om ze te zingen! Maar laat eerst een paar mensen luisteren naar je lied voordat je je keuze gaat bespreken.
  • Kies het juiste register. Er is maar één Mariah Carey, en ook maar één Céline Dion. Je stemregister kennen en in staat zijn je stem in welke situatie dan ook te beheersen zijn van doorslaggevend belang. Weet je niet waar je moet beginnen? Vind hier je stemtype en leer je stem te beheersen.

Objectieve kritiek is je beste vriend

Optimisme is een goede zaak, maar blind optimisme kan schadelijk voor je zijn. Wees niet bang om te luisteren naar feedback van je omgeving, van je publiek, en hun boodschappen te ontcijferen. Zij horen misschien de fouten die je zelf niet meer hoort en kunnen je helpen je techniek te verbeteren.

Om je te helpen hierbij heeft Karaoke Versie het mogelijk gemaakt de hele catalogus te filteren op toonhoogte, tempo, tags (man, vrouw, duo, per toonhoogte enz.). Neem eens een kijkje in de complete catalogus om je eigen lijst samen te stellen met titels die bij jouw stem passen.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
1 opmerking
  • 6 jaars geleden
      Ik ben erg blij met jullie mooie nummers. Willen jullie ook een nummer maken van Shakin' Stevens I'II Try en 1 nummer van Cliff Richard Fouty Days , aanpassen? ( zonder solo ) Ik hoor graag van jullie Groetjes Peter