It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Een optreden goed voorbereiden: de beste tips

Zingen of een instrument bespelen in de veilige en liefdevolle omgeving thuis of in de zomervakantie rond het kampvuur is simpel en levert geen stress op. Maar als je het podium op moet of zelfs als er een paar onbekenden bij zijn, vraagt dit een speciale voorbereiding.

Wanneer stress, de menigte of op jou gerichte aandacht zich voordoen, is het essentieel om op de juiste manier te reageren om tot een geslaagd optreden te komen!

Hier zijn een paar adviezen ter voorbereiding om het beste van jezelf te geven zelfs als de zenuwen door je keel beginnen te gieren.

De voorbereiding

Voordat je het podium betreedt, moet je je voorbereiden en de beste manier om je optreden tot een succes te maken is perfect te weten wat je moet spelen: oefening baart kunst, nietwaar? Inderdaad moet je vooraf hard werken om problemen te voorkomen.

Of je nu in een groep speelt of alleen, repeteren is het belangrijkste wat er is en dit moet productief gebeuren. Als je in een groep zit, moet je de repetitie voorbereiden, de verbeterpunten vaststellen, de stukken waarop langer geoefend moet worden. Elke muzikant moet zijn eigen partij voorbereiden, van tevoren, om goed beslagen ten ijs te komen. Iedereen moet de structuur goed in zijn hoofd hebben, het is geen gek idee om deze op schrift te stellen zodat je het document kunt delen met de leden van de groep (Couplet/brug/refrein en akkoorden). Als je je hier verder in wilt verdiepen, werp dan eens een blik op dit artikel.

Als je in de gelegenheid bent om een opname te maken van de repetities, is dat een uitstekende oefening waarmee je goed kunt horen welke verbeterpunten voor de volgende keer kunnen worden gekozen.

Tot slot moet je niet aarzelen om bepaalde tekens op te nemen in de structuur, zodat overgangen couplet / refrein, enz. makkelijker onthouden kunnen worden. In een groep kan de ritmesectie de rol van dirigent op zich nemen en de drummer of bassist kan een teken geven als er bijvoorbeeld een overgang aankomt. Dit is zeer nuttig voor de algehele cohesie!

Stressbeheer

Op de grote dag dat je optreden gepland staat trillen je benen, transpireer je en voel je je niet erg goed in je vel. Maak je geen zorgen, de stress zorgt ervoor dat je bij de les blijft en hoort er gewoon bij! Zelfs de beroemdste artiesten als Adele of Luciano Pavarotti hebben te maken met stress en er zijn talloze korte en eenvoudig uit te voeren oefeningen om rustig te worden en met volle teugen te genieten van je prestatie:

Laat je gaan: ontspan je, focus je aandacht op deze simpele oefeningen:

Diep ademhalen (adem diep in en adem zo ver mogelijk uit). Dit is perfect om de stress kwijt te raken. Een mini powernap kan je ook helpen weer rustig te worden, maar let op, niet langer dan twintig minuten, anders sta je tollend van de slaap op het podium! Treed je samen op, dan kunnen massages ontspannen en zeker niet onaangenaam zijn, ben je alleen dan hebben we een tip uit eigen ervaring: neem een balletje mee van het type stuiterbal, plaats dat onder je voet en rol het heen en weer voor een simpele en doelmatige massage Humor is ook een perfecte manier om de stress uit je lijf te werken en een ontspannen sfeer te scheppen.

Het live-optreden

De plankenkoorts vooraf is verdreven, je staat nu op het podium, alles gaat goed totdat een probleempje optreedt dat je optreden dreigt te verstoren: technische problemen, een valse noot of andere ellende. Laat je niet op de kop zitten, zeg tegen jezelf dat de meeste fouten en problemen door de muzikanten als een drama worden ervaren maar door het publiek niet eens opgemerkt. Dus stop vooral niet met spelen wanneer er iets gebeurt! Doe of er niets aan de hand is, concentreer je, haal diep adem en ga door het beste van jezelf te geven!

Met al deze adviezen op zak, hoef je alleen nog het podium op te klimmen en de menigte in vuur en vlam te zetten met een optreden dat zijn weerga niet kent!


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
5 opmerkings
  • 6 jaars geleden
      Als men zijn stukken ( songs) voor 120% kent , moet je rekening houden dat je 20 % verliest door stress of de zenuwen . Dan heb je 100% over van je kunnen , en is dit dan de max . Groetjes John
    • 6 jaars geleden
        Wat ook belangrijk is ,bijv. bij karaoke, is de controle van de muziekinstallatie, je kunt de sterren van de hemel zingen, als de installatie prut is, komt dit helemaal niet uit de verf! als de
      • 6 jaars geleden
          goed ddeze tips te ontvangen is leerzaam ! doorgaan . !
        • 6 jaars geleden
            leuk voor amateurs goede info grtz
          • 6 jaars geleden
              Een beetje alcohol is ook een aanrader.