It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

5 groepen die succesvol zijn gebleven zonder hun zanger

Of de dood zijn droevige werk heeft gedaan of dat zangers zich hebben laten verleiden door de lokroep van andere successen, als het gebeurt worden de groepsleden die hun boegbeeld kwijt zijn geraakt voor een serieus dilemma geplaatst: de vergetelheid of... de achtergrond. Maar hier zijn een paar schitterende uitzonderingen op de regel.

Van Halen

Een onafwendbaar einde tekende zich af voor Van Halen toen de spectaculaire zanger, David Lee Roth, expert in rare bokkesprongen, besloot uit de band te stappen om een solocarrière te beginnen en vooral een einde te maken aan de eeuwigdurende spanningen met zijn gitarist Eddie. In het begin kreeg hij gelijk, want hij bereikte de bovenste regionen van de hitlijsten met zijn eerste minialbum. Maar al snel bleek dat er rekening moest worden gehouden met het voortdurende enthousiasme van het publiek voor zijn reprises. En tegen alle verwachting in werd hij al spoedig links ingehaald door zijn voormalige groep, die na wat gedraal en rare acties als het inhuren van Phil Collins, Joe Cocker of Pete Townshend, de sleutels had toevertrouwd aan Sammy Hagar. Deze keuze was absoluut winstgevend te noemen want '5150' en 'OU812' worden respectievelijk viermaal en driemaal platina.

AC/DC

Toen Bon Scott overleed, waren het de klokken van de hel die in februari 1980 het eind inluidden van de meest diabolische boogie-rockgroep van dat moment. Maar toen kende men de koppigheid van Angus Young en zijn groepsgenoten nog niet, die Brian Johnson inhuurden om de plaats in te nemen van de charismatische zanger. De zanger met de pet weet zijn plaats te verwerven door rekening te houden met de rouw van zijn nieuwe kameraden en met veel inlevingsvermogen zijn aandeel bij te dragen. Samen zorgen ze voor een serie enorm daverende hits: 'You Shook Me All Night Long', 'Hells Bells' of 'Back In Black' dat zijn naam aan het album geeft. Dit album in een geheel zwarte hoes met alleen het logo van de groep en de naam erop, als besmet met het algehele verdriet, zal alle records verpulveren en de meest verkochte plaat aller tijden worden (titel die twee jaar later wordt afgepakt door 'Thriller - Michael Jackson' ) met 50 miljoen verkochte exemplaren tot op vandaag. Johnson zal 35 jaar lang 'de nieuwe' blijven…

Deep Purple

Om de verschillende 'marks' van Deep Purple (met evenveel verschillende line-ups) op een rijtje te krijgen, moet je op zijn minst heel handig zijn met Excel. Maar we zullen onthouden dat vier mannen elkaar hebben opgevolgd aan de microfoon voordat Ian Gillan hier permanent zijn stempel op zou drukken vanaf 1992: Rod Evans (68-69), Ian Gillan dus (1969-1973, 1984-1989, 1992-2015), David Coverdale (1973-1976) en Joe Lynn Turner (1989-1992). Deze transfusies hielden de groep op de been, ondanks het vertrek van de geniale gitarist Richie Blackmore of het overlijden van de niet minder belangrijke toetsenist John Lord.

Queen

Het is uiteraard niet de bedoeling te insinueren dat Freddie Mercury vervangbaar was en dat de ster van de groep niet minder is gaan stralen toen deze zonder hem weer ging optreden. Toch moet er beslist worden geconstateerd dat toen zij gokten op de nostalgie, Roger Taylor en Brian May hiervoor instemming kregen van de grote schare fans die er geen schande van spraken toen de twee de machine weer in beweging wilden zetten. Paul Rodgers, een tijdgenoot van de groep, bekend om zijn parcours met Bad Company en Free kreeg deze evenzeer begeerde als gevreesde job. Na vier jaar samenwerking vertrekt hij om Bad Company weer tot leven te brengen. En het is een jonge Amerikaanse pop-glam zanger voortgekomen uit American Idols die de hoofdprijs wegsleept: Adam Lambert. Al wordt zijn theatrale en wat aanstellerige optreden ontvangen met een minstens even groot scepticisme als waarmee Rodgers werd begroet, weet Adam zijn critici de mond te snoeren door zijn technisch hoogstaande vocale demonstraties.

Alice In Chains

Het overlijden van de zanger van Alice In Chains, Layne Staley, een laatste stigma van de grunge, liet in 2002 Jerry Cantrell, Mike Inez en Sean Kinney verweesd achter zonder zijn bariton die uniek in zijn soort was. Toch besloot Jerry, de belangrijkste componist, niet op te geven. Deze eerlijke zanger wist dat hij de hoofdrol zelf niet kon dragen en haalde de oprichter van Comes With The Fall binnen, de charismatische William DuVall. Instructie of selectiecriterium, dat is onduidelijk, maar de rekruut heeft een stemgeluid dat dicht bij dat van zijn voorganger ligt.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.