It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Battle Of The Bands - de meest memorabele clashes

Muzieksterren blinken uit in enscenering en ze weten met hun sublieme vertolking de woorden meer betekenis te geven. Als deze woordkunst echter in dienst wordt gesteld van wrok of ongegronde aanvallen op de collega's, kan dat talent heel pijnlijk zijn. Welkom in de boksring van de showbusiness.

Hier volgen vijf legendarische gevechten in de muziekwereld.

Paul Weller vs. David Bowie

In 2006 is Paul Weller gestart met de vijandelijkheden door te verklaren dat er drie goede albums waren in de discografie van David Bowie en dat de rest niet interessant was, waarmee hij zich de woede van Bowie's fans op de hals haalde. Twee jaar later komt Paul Weller terug op deze uitspraak door aan het Engelse tijdschrift Mojo toe te vertrouwen dat hij zich bekeerd heeft tot de muziek van Bowie en tijdens de opnames van 22 Dreams constant luisterde naar Low en Ziggy Stardust. Wanneer Bowie deze vriendelijke woorden over hem ontdekt, stuurt hij een mail aan zijn beste vijand om hem hartelijk te bedanken hiervoor. Toch kan hij het niet laten om in een postscriptum nog een kwinkslag te zetten: 'Goed gedaan Paul, mag ik nu ook mijn kapsel terug?', en hij voegt een foto van zichzelf uit de jaren zestig toe. De allerminst rancuneuze Paul noemt in 2012 zelfs een van zijn zoons Bowie.

The Smashing Pumpkins vs. Pavement

In 1994 steekt Pavement, de groep van Stephen Malkmus, het lont in het kruitvat door hun tijdgenoten de Smashing Pumpkins te hekelen met het nummer 'Range Life' op het album 'Crooked Rain, Crooked Rain'. Via de tekst zet hij de voorman van de band uit Chigago, die hij wel eens tijdens een tournee had ontmoet, stevig op zijn nummer: 'Ik begrijp niets van wat ze willen zeggen en het interesseert me ook geen moer'. Billy Corgan, de zanger van de aangevallen band, wordt zo ongelofelijk kwaad dat hij het voor elkaar krijgt dat Pavement niet op mag treden op het festival Lollapalooza door te zeggen dat hij anders zelf niet komt. Ook in de krant gaat hij op de zaak in: 'Ik weet zeker dat het jaloezie is' en 'Je kan niet verliefd worden op Pavement... Mensen vallen voor de Smashing Pumpkins, Hole of Nirvana omdat het groepen zijn die hun echt iets te vertellen hebben'.

Paul Simon vs. Art Garfunkel

Hun namen zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden en vormen een van de succesvolste duo's uit de geschiedenis van de popmuziek. Ook al slagen ze erin zonder de ander te bestaan – met name Paul Simon, ze bereikten als solisten nooit meer hetzelfde niveau. Toch wierpen veel aanvaringen een smet op hun relatie, tot de laatste in 2015 toe. Art Garfunkel noemde zijn voormalige partner opnieuw een 'tiran met een Napoleon-complex' in een spraakmakend interview met de Telegraph. De breuk die zijn collega hem 45 jaar geleden had opgedrongen was nog steeds niet verwerkt: 'Hoe kun je nu weggaan terwijl we het geluk hadden om tot de wereldtop te behoren, Paul? Wat is er mis met je? (…)'

Joni Mitchell vs. Bob Dylan

Joni Mitchell is gestopt met haar zangcarrière in 2002. De 'hippie folk goddess' heeft sindsdien echter niet gezwegen... Ze houdt ervan symbolen op de korrel te nemen en sprak in 2010 enkele harde woorden aan het adres van die andere folkheld: Bob Dylan. 'Bob is niet authentiek, hij pleegt plagiaat. Zelfs zijn naam en zijn stem zijn nep'. Scherpe bewoordingen die ze ontleende aan een artikel verschenen in de New York Times waarin aan het licht werd gebracht dat Dylan woorden van een dichter uit de burgeroorlog had 'geleend' voor bepaalde teksten van zijn album Modern Times. Joni Mitchell voegt toe dat hij net als 'veel andere artiesten zijn inspiratie was kwijtgeraakt'. Later ontkende ze dat ze dit had gezegd, beschuldigde de journalist ervan haar woorden te hebben verdraaid en ze voegde 'ongewild' toe: 'Ik vind veel van zijn nummers mooi, al is hij op muzikaal vlak niet erg talentvol'.

Trent Reznor (Nine Inch Nails) vs. Chris Cornell (Soundgarden)

Tussen 2007 en 2009 had de voorman van Soundgarden, Chris Cornell, geen vaste band na het matige avontuur met Audioslave dat verzandde in algehele onverschilligheid. Hij maakt daarvan gebruik om een nieuw solo-album op te nemen, 'Scream'. Maar de discutabele keuzes daarop, ver van zijn eigen muzikale universum, zorgen voor spot voor de meester van de industriële rock. Met onverholen trots kondigt Chris Cornell, die laat zien zich steeds meer thuis te voelen bij de RnB, officieel aan in 2008 Timbaland te hebben geworven voor zijn volgende soloproject 'Scream'. Trent Reznor,
de aanvoerder van Nine Inch Nails verslikt zich zowat als hij de naam van de producer van Justin Timberlake hoort. In navolging van de stortvloed aan negatieve kritiek die volgt op de release, doorbreekt Trent Reznor de stilte en schrijft op Twitter 'Ken je dat gevoel als iemand zich in zo'n gênante situatie bevindt dat je je plaatsvervangend gaat schamen? Heb je het album van Chris Cornell gehoord? Jezus'. De betrokkene reageert met een verwijzing naar de bijbel 'Wat denk je dat Jezus zou hebben getweet? 'Hij die zonder zonden is, werpe de eerste steen' of 'Heeft iemand Judas gezien? Hij was net nog hier?'. De mannen leggen het vervolgens bij en in 2014 gaan Soundgarden en NIN zelfs samen op tournee.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.