It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Ik zing dus ik ben: wanneer muziek raakt aan filosofie

Laten we even stilstaan bij de middelbare scholieren die braaf zitten te blokken op hun leerstof voor filosofie, het vak dat traditioneel het eindexamen opent van het Franse lyceum, en laten we hun een muzikale break gunnen... waarmee we het nuttige en het aangename verenigen. Want filosofie, waarbij het gaat over vragen stellen over de ons omringende wereld, is overal en met name in songs. Twijfel je daaraan? Hier zijn een paar voorbeelden die al dan niet bewust te denken geven.

Van Socrates tot The Who: zelfkennis

Filosofen zijn geneigd om eerst naar zichzelf te kijken en dan pas naar buiten, naar de ander, in een poging om beter te begrijpen wat is. Zelfkennis maakt de mens tot subject en object tegelijk. De vraag zelf kan gevonden worden in een uitspraak van Sint Augustinus: "ga niet naar buiten, maar keer naar binnen. In jezelf woont de waarheid" of in het beroemde citaat van Socrates "ken uzelve." In de muziekwereld is de bandnaam van The Who een gevolg van bespiegelingen in verband met hun hit uit 1978 "Who Are You." Dit thema kan recenter worden teruggevonden in "Know Who You Are" uit de Disney-film Moana.

Van Aristoteles tot de Rolling Stones: wens en noodzaak

In het nummer "You Can’t Always Get What You Want" lijkt het of de Rolling Stones verwezen hebben naar illegale stoffen maar de werkelijke betekenis gaat veel dieper. In het nummer wordt de confrontatie geanalyseerd tussen wens en noodzaak, een factor voor 'frustratie', wat rechtstreeks uit de tekst is geciteerd. Maar ook al wordt in de titel het feit betreurd dat iemands wensen vaak in conflict komen met de verplichtingen in het leven, de rest van het refrein tempert deze aanname: "Maar als je het eens probeert, zou je best wel eens kunnen krijgen wat je nodig hebt." Dit brengt ons bij de rationele, diepzinnige wens die bijvoorbeeld door Aristoteles is geformuleerd.

Van de Stoïcijnen tot Hank Williams: liefde

Een enorm geschilpunt dat filosofen eeuwenlang bezig heeft gehouden is liefde en passie. Ze kunnen worden opgevat als onderdeel van de grootsheid van daden, zoals Hegel die zei dat 'niets groots ooit in de wereld tot stand is gebracht zonder passie," terwijl anderen, zoals de Stoïcijnen denken dat liefde moet worden gereguleerd door rede. Het gevaar van verliefdheid wordt tot uitdrukking gebracht in songs als "Lovesick Blues" van Hank Williams, Sr.

Van Kierkegaard tot Arcade Fire: Reflectie

De invloed van de mythe van Orpheus (een talentvol musicus die afdaalt naar de onderwereld om zijn vrouw Eurydice mee terug te nemen naar de wereld van de levenden), is overduidelijk op het album Reflektor van de rockgroep Arcade Fire, vanwege de afbeelding op de hoes van het album en de naam van twee nummers verschenen op het album "Awful Sound (Oh Eurydice)" en "It's Never Over (Orpheus)." De Deense filosoof Kierkegaard is ook een belangrijke inspiratiebron van de groep. De zanger van de groep Win Butler bevestigde dit toen hij verklaarde dat het album het resultaat was van het lezen door hem van het essay "The Present Age" waarin hij een tegenstelling tussen reflectie en actie schetst.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.