It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Wie heeft rock'n roll uitgevonden?

Een bepalende stijl van de 20e eeuw, rock'n roll veranderde de komst van de moderne muziek. Een echte elektroshock voor de Amerikaanse samenleving die erin slaagde de hele wereld te infiltreren, de vele gevolgen ervan vloeien hedendaags nog voort. Maar laten we bij het begin beginnen want wie heeft rock'n roll nu echt uitgevonden?

Wat als vrouwen rock'n'roll uitvonden?

Als men het heeft over de explosieve en hedonistische opkomst van rock-'n-roll van de jaren vijftig, komen iconische figuren als Elvis Presley en Jerry Lee Lewis naar boven. Mannelijke figuren die speelden voor een publiek van wilde, schreeuwende jonge vrouwen. Naast deze wilde rock'n roll groupies lijken de fans van Justin Bieber wel op boeddhistische monniken. Maar als we de geschiedenis van rock'n roll volgen, zien we meteen dat verschillende vrouwen hebben bijgedragen aan de vormgeving van de esthetiek. De term 'Rock and Roll' verscheen voor het eerst als songtitel in 1934 in New Orleans, gezongen door The Boswell Sisters.

Een echte hit destijds, deze jazzy, popsong bevat echter geen spoor van rock'n'roll die een paar jaar later zouden horen. De titel verwijst eigenlijk naar het ritme van de golven...
Tegelijkertijd genoot een zekere zuster Rosetta Tharpe in New York echter steeds meer van haar succes als gospelzangeres. Beïnvloed door de opkomst van de blues en de technologische ontwikkeling van de elektrische gitaar, besloot ze te zingen met dit instrument. In 1941 was haar nummer "Rock Me" een echte hit, en haar baanbrekende werk beïnvloedde de grootste namen in de rock, wat haar de bijnaam "Godmother of Rock" gaf.

Haar gitaarspel, zang op stiletto's, haar lange jas en de inhoud van haar muziek hadden haar waarschijnlijk tot een rockicoon doen maken. Maar haar avant-gardisme, haar huidskleur, haar geslacht, haar liefdes- en seksleven (drie keer getrouwd en openlijk biseksueel) werkten haar waarschijnlijk tegen. Rock'n'roll werd al snel volledig vermannelijkt.

John, Bill en Elvis zouden niets hebben uitgevonden?


Het is moeilijk om de uitvinding van rock 'n' roll precies te traceren omdat er zoveel invloeden waren. Het is diep geworteld in de blues, een stijldie in de jaren veertig een rage was in de Afro-Amerikaanse gemeenschappen. Met behulp van zijn saxofoon liet Louis Jordan tegelijkertijd een stijl van swing en blues los en veroverde de wereld hit na hit met aanstekelijke ritmes.

In dezelfde periode brachten Muddy Waters en John Lee Hooker op hun eigen manier de blues op gang. Hun technische kennis op de elektrische gitaar breidt zijn invloed uit naar Engeland, waar het de belangrijkste inspiratiebronnen zijn voor de toekomstige Rolling Stones (die zelfs hun eigen naam te danken hebben aan een nummer van Waters).

De invloed van deze zwarte bluesmannen op rock'n'roll werd achteraf sterk erkend, maar in 1954 werd de geschiedenis in gang gezet met de release van Bill Haley & His Comets met de wilde hit 'Rock Around The Clock'. Het wordt vaak beschouwd als het eerste echte rock'n'roll-nummer in de geschiedenis, waardoor Bill de bijnaam Father of rock'n roll kreeg.
Maar heeft zijn hit echt een eigen muziekstijl uitgevonden? Alleen onze eigen oren kunnen het vertellen!

Eén ding is zeker, heel Amerika stond op om te dansen. Er ontstond een breuk, waar blanken en zwarten zich zonder onderscheid vermengden, in een tijd waarin rassenscheiding nog wijdverbreid was in de Amerikaanse samenleving. Chuck Berry's "Maybelline" volgde in 1955 en was een enorm succes. De teksten over de Amerikaanse manier van leven, zelfs gezongen door een zwarte man, resoneerden over de horizon en met de jeugd van die tijd. Er begon een wind van vrijheid te waaien, die al de hekken van de conservatieven deed rijzen.

Hoewel de blues een sterke invloed had op Berry (Muddy Waters sponsorde in het begin zelfs het jonge wonderkind), werd hij voor "Maybelline" ook geïnspireerd door een deuntje uit "Ida Red", een countrynummer van Bob Wills en zijn Texas Playboys. Het overwicht van dit muzikale genre, dankzij een zeer uitgesproken ritme, wordt dan ook sterk opgeëist door deze nieuwe rock'n'roll-pioniers.

In 1957 gaf een artiest die ook werd beïnvloed door country, blues en gospelmuziek deze nieuwe muzikale stijl zijn referenties en was eindelijk klaar om de onbetwiste superster te worden. Elvis Presley, de koning van de rock'n'roll, explodeerde dat jaar in de Amerikaanse Billboard-hitlijsten met 'Jailhouse Rock'. De rock'n roll esthetiek werd eindelijk gevestigd, klaar om de wereld over te nemen. Het werd voor het eerst muzikaal gekenmerkt door de elektrische gitaar. Deze werd uitgevonden door jazzspelers (die het doel had om het geluid van de gitaar in de bands te versterken). De contrabas, die vaak begeleidde country- en bluesartiesten, werd ook een elektrische bas. En tenslotte spelen de drums ook een grote rol, de snaredrum zorgde voor een geaccentueerde backbeat.

Bill Haley zou het eerste echte rock'n'roll-nummer hebben geschreven, maar het is duidelijk dat andere iconen het genre snel verfijnden met gospel, jazz, country en blues roots. In deze gigantische stamboom vinden we de meest bekende figuren van rock'n roll, maar ook persoonlijkheden zoals Lloyd Loard, de uitvinder van de elektrische gitaar, of Alan Freed, een DJ die enorm heeft bijgedragen aan de verspreiding en populariteit van rock'n roll. Eén ding is zeker, rock'n'roll is de vrucht van het samenkomen van verschillende stromingen, roots, tradities en geesten, wat zou leiden tot een onvermijdelijke revolutie in muziek en de ontwikkeling van de mens!

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.