It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Onverwachte effecten van muziek op je lijf

Er wordt gezegd dat muziek je ziel heelt, maar het heeft nog veel meer onverwachte gunstige effecten. Luisteren naar muziek en, beter nog, muziek maken hebben waarschijnlijk een zeer gunstige invloed op je lijf. Des te meer reden om zingen bovenaan je lijst met goede voornemens voor 2015 te zetten!

Groepszang verbetert hartritme

Een team van de Universiteit van Gothenburg heeft aangetoond dat de leden van eenzelfde koor onbewust de neiging hebben hun hartritme te synchroniseren tijdens het samen zingen, wat zorgt voor een ontspannen sfeer, vergelijkbaar met yoga (wat met zingen gemeen heeft dat er beheersing van de ademhaling nodig is). Overigens vindt er in de Verenigde Staten een nieuwe activiteit opgang, ontstaan in Los Angeles, die Vocal Yoga heet.

Een betere nachtrust door muziek

Dit komt naar voren uit een onderzoek gepubliceerd door de Amerikaanse Nationale Bibliotheek voor de Geneeskunde, die benadrukt hoe goed klassieke muziek voor ons is. Klassieke muziek zou de slaap niet bevorderen omdat het een slaapverwekkend effect zou hebben, maar bevordert daarentegen wel de kwaliteit van de slaap. Dit heeft het mogelijk gemaakt de rustgevende kwaliteiten van deze muziek in het licht te zetten, die zo bijdraagt aan het verminderen van de activiteit van het zenuwstelsel en je zo helpt om beter uit te rusten tijdens de slaap.

Zingen maakt je mooier

Hier is geen sprake van elixer of wondermiddel, maar simpelweg van houding. Tijdens het zingen heeft je lichaam van nature de neiging om zich rechter op te houden om de luchtkolom te vormen en dan straal je al snel meer zelfverzekerdheid uit.

Muziek helpt stress tegengaan

Dat zal niemand verbazen, muziek helpt zorgen bestrijden. Dit gebeurt door het stimuleren van het effect van de stressbestrijders in je lichaam en zou even ontspannend werken als een massage.

Nog sterker, langzame, zachte muziek kan de connectiesnelheid in de hersenen beïnvloeden, waardoor men enigszins in een meditatieve of hypnotische toestand raakt. In die zin kan muziek ook heel heilzaam zijn voor mensen met gedragsstoornissen.

Bestrijd verkoudheid door te zingen

Wanneer je zingt, bevorder je het openen van je voorhoofdsholten, kanaaltjes die het ademhalen via de neus mogelijk maken, en ook je luchtwegen. Het resultaat is een betere ademhaling en dat is goed voor de gezondheid!

Muziek verbetert je hersenwerking

Luisteren naar up tempo muziek is goed ter voorbereiding van een belangrijke wedstrijd, want dit kan stress in sterke mate beperken en zo tot betere prestaties leiden. Dit kan bepaalde opvattingen over het dragen van koptelefoons door topsporters voor de wedstrijd ter discussie stellen.

Daarnaast kan het luisteren naar muziek terwijl je je focust op een opdracht die veel aandacht vereist, de prestaties bevorderen. Onderzoeken gepubliceerd in Psychology Today hebben namelijk aangetoond dat het een heilzame invloed heeft op de cognitieve vermogens (nuttig voor nadenken en voor activiteiten waarbij nagedacht moet worden).


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
1 opmerking
  • 9 jaars geleden
      Een aantal van deze gunstige effecten komen mij bekend voor. Het zingen geeft mij een beter gevoel en zet de zorgen aan de kant. Ik kijk al uit naar jullie nieuwe nummers om deze effecten te kunnen vergroten.