It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Heb jij de juiste houding als je zingt?

Heb je wel eens opgelet hoe grote zangers op het podium staan?

Behalve als ze uit zijn op een bepaald stijleffect, staan de meesten keurig rechtop en recht achter de microfoon. Dat heeft niets van doen met charisma, nee, ze weten gewoon hoe belangrijk het is om de beroemde 'ademsteun' in stand te houden. Jullie hebben er vast al eerder van gehoord, dit is de lucht die door de longen naar buiten wordt geperst met behulp van het middenrif, dat als zuiger werkt.

Want van het inademen tot het maken van een geluid doorloopt de lucht een hele machinerie die als volgt kan worden onderverdeeld: de windtunnel, de trilmachine, de resonatoren en het articulatiesysteem.

Die ideale positie is wat door Bel Canto zangers de 'postura nobile' of 'nobele positie' wordt genoemd. Dit komt voornamelijk neer op je lichaam en de organen die nodig zijn bij het zingen in de perfecte houding brengen.

Het belangrijkste is het bovenlijf goed recht te houden. Het lichaam moet zo ontspannen mogelijk zijn, behalve de spieren die voor de juiste houding zorgen. Je moet stabiel staan en goed in balans zijn, je knieën moeten niet licht gebogen zijn, bekken en buikspieren moeten soepel zijn en de de rug zodanig gebogen dat je gewicht zich in het midden bevindt. Je houdt je schouders laag, zelfs tijdens het inademen, en je hoofd moet recht blijven (zing maar eens met je hoofd naar beneden en daarna rechtop, je merkt het verschil meteen…). Het borstbeen komt omhoog en de borstkas staat wijd uit. Het strottenhoofd moet zich op één lijn met het bovenlijf bevinden. Tot slot moet de kaak ontspannen zijn en goed los hangen (zie ons artikel over dit onderwerp).

Deze houding kan heel goed zittend worden toegepast, door je te concentreren op het bovenlijf, aangezien de rest al wordt verzorgd door de stoel waarop je zit. Wel oppassen dat je je rug niet overdreven hol trekt.

Misschien heb je ook wel eens horen praten over denkbeeldige draden. Dat is een doelmatige techniek, in aanvulling op wat we hierboven hebben geschreven. Visualiseer een denkbeeldige draad boven je hoofd en een andere vanuit je neus naar voren. Stel je nu voor dat je aan de eerste trekt in de richting van het plafond. Je nek wordt uitgerekt en komt in de perfecte positie. Nu visualiseer je dat je klanken langs de andere draad gaan, recht voor je uit. Zo zal je stem krachtig en stabiel klinken.

Laten we nu een simpele oefening doen om deze houding op natuurlijke wijze aan te nemen: ga met je rug tegen een muur staan en spreid je benen licht. Zorg ervoor dat je zo goed mogelijk in contact bent met het muuroppervlak, te weten met je hoofd, je schouderbladen, je billen en je hakken. Haal nu langzaam diep adem zonder je schouders te bewegen en probeer ontspannen te blijven. Herhaal deze oefening regelmatig tot je aan de houding gewend bent. Al snel zou je de invloed hiervan op je ademhalingscapaciteit moeten kunnen merken, dankzij de werking van de zwevende ribben, die door verder uit te zetten ervoor zorgen dat de longen meer lucht kunnen bergen.

Als je het in het begin te ongemakkelijk vindt, probeer het dan eerst horizontaal, dus languit op de grond, voordat je de oefening rechtop gaat uitvoeren.

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
6 opmerkings
  • 9 jaars geleden
      Goed dat er informatie wordt opgenomen over het gebruik van je stem. Het is tenslotte een kostbaar instrument wat je goed moet leren te gebruiken en onderhouden. M.b.t. de knieën niet licht gebogen denk ik dat het woordje 'niet' er niet had moeten staan, gewoon knieën van slot af dus 'ontspannen'. Ik hoop dat jullie regelmatig dergelijke info delen want ook al heb ik e.e.a. meegekregen met zanglessen, de oefening tegen de muur kende ik niet.
    • 9 jaars geleden
        Wat wordt er bedoeld met: je knieen moeten niet licht gebogen zijn? Ik heb alltijd geleerd om wel recht op te staan, maar de knieen net van het slot te halen. Verder prima vehaal!
      • 9 jaars geleden
          IK GEBRUIK HET VOOR MEE SPELEN MET ACCORDEON
        • 9 jaars geleden
            Nuttige informatie, hoewel reeds bij mij bekend, toch voor velen handig om te weten.
          • 9 jaars geleden
              Staand zingen heeft als voordeel dat je al vanzelf een basisspanning creeert in de buikspieren. Dit kan echter voor vocalisten die sowieso teveel spannen nadelig werken. Probeer dus uit wat het beste werkt. Verder kan elke houding werken, zo lang je maar nooit je rug hol maakt: dan verlies je ademsteun. Verder goede info
            • 9 jaars geleden
                Goede info