It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Hoeveel kerstliederen bestaan er?

Als je aan het winkelen bent geweest in deze decembermaand, dan zou je kunnen denken dat er maar een paar kerstliedjes bestaan; White Christmas, The Christmas Song, Blue Christmas of Jingle Bells.

Maar het werkelijke aantal zal je verbazen: er bestaan bijna 200.000 kerstliedjes!

In 2014 wilde 'big data'-expert Aaron Daubman statistieken rond kerstmis in kaart brengen. Hij bracht alles wat te maken had met de verschillende decemberfeesten (kerstmis, Kwanzaa, Chanoeka en zelfs winterthema-melodieën) onder als seizoensmuziek, en telde meer dan 914.000 nummers bij streaming service Spotify. Het aantal ligt echter dichter bij de 180.660 als je de dubbelen eraf trekt. Daubman stelde ook vast dat van de meest beluisterde decemberliederen maar weinig na de zestiger jaren zijn gemaakt (uitzondering vormt natuurlijk het wereldsucces van Mariah Carey's All I Want For Christmas Is You).

Waar begon dit alles?

Kerstliederen (of 'Christmas carols' voor de Engelstaligen) zijn oeroud. Ze zijn wel enige duizenden jaren oud, dus ruim voordat het religieuze feest opgang deed. Deze liedjes stammen uit de tijd van de heidense tradities en werden het hele jaar door ten gehore gebracht, maar tijdens de winterperiode was het hoogtepunt de vieringen van de winterzonnewende, op de kortste dag van het jaar, rond 22 december. Tijdens rituele ceremonies voerden de deelnemers dansen uit rond cirkelvormige megalithische structuren. Overigens komt het woord 'carol', oorspronkelijk voort uit het oud-Franse 'carole', wat zowel 'zang van lof en vreugde' als 'rondedans' kan betekenen. Bij de opkomst van het christendom veranderden deze eindejaarsliederen in liturgische liederen en hymnes, door de Kerk beschouwd als liederen die door de engelen ten gehore werden gebracht om het Christuskind welkom te heten. Hier is een korte geschiedenis te lezen van de opkomst van de kerstliederen.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.