It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Blijf oefenen tijdens de vakantie zonder op je instrument te spelen

Pauze. Voor sommige mensen is dat het toverwoord tijdens de vakantieperiode. Om even de boel helemaal de boel te laten. Maar voor zangers en muzikanten ligt dat niet zo simpel. Zomaar een paar weken helemaal stoppen komt neer op je progressie remmen. Erger nog, je kan dingen vergeten waarvan je dacht dat je ze echt door en door kende, en automatismen kunnen wegzakken... Zo kan bijvoorbeeld een gitarist die werkt aan zijn overgangen tussen de akkoorden het zich echt niet permitteren om alles een paar weken 'stand-by' te zetten.

Ook al is het niet eenvoudig voor een drummer of een contrabassist om plek te vinden voor zijn instrument in de kofferbak van de Twingo van het gezin als hij of zij op vakantie gaat, het is toch best mogelijk om te blijven oefenen tijdens de reis. Misschien niet op het instrument zelf maar in de vorm van theorie, luisteren en observeren zijn er toch voldoende alternatieven om niet helemaal te stoppen.

Geen instrument bij de hand hebben is beslist frustrerend, maar als zanger kan je altijd je stem oefenen en gitaristen en bassisten hebben de mogelijkheid om lichtgewicht reisinstrumenten te kopen om te gebruiken als je op vakantie bent. Maar op momenten dat je echt geen instrument bij de hand hebt, is het heel belangrijk je oren en ogen de kost te geven.

Luisteren

Op zijn minst kan je een USB-stick inpakken met je favoriete nummers erop. Geen beter moment om de structuur van je favorieten te bestuderen: wat maakt het nummer zo goed? Het ultra melodische couplet misschien? De effectieve achtergrondzang? Het tempo? Een onverwacht bruggetje? Je hebt altijd van het nummer gehouden zonder te kunnen zeggen waarom, maar heb je wel eens de tijd genomen om je dat af te vragen en alle redenen waarom het zo geweldig is te doorzien? De arrangement-technieken van je favoriete artiesten moeten ook eens goed onderzocht worden. Daarom is investeren in een goede koptelefoon in plaats van de standaard oortjes zoals je die gratis krijgt in het vliegtuig een fantastisch idee. Met zo'n hulpmiddel ontgaat je geen noot en alle details van de opname van instrumenten, vingerzettingen, stemmen, ademhaling enz., zijn te horen. Je kan ook focussen op bepaalde sequensen die je beter kan begrijpen door ze onophoudelijk te herhalen.

Lezen en observeren

Ook lezen moet een prioriteit zijn: of het nu theoretische methodes zijn om je muziektheorie te verbeteren of je helemaal storten op autobiografieën van artiesten met nuttige tips en interessante anekdotes, met lezen verspil je je tijd nooit. Observeren is nog een must voor elke muzikant die wil 'werken' tijdens de vakantie: als je naar een concert gaat, let dan eens op de kleinste details zodat je niets mist van wat je hoort of ziet. De houding van de muzikanten, ruimtegebruik op het podium, gebruik van pauzes en stiltes, muzikale plaatsing ten opzichte van andere instrumentalisten... er is altijd veel te leren tijdens een concert. Het is ook een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere muzikanten, door op hen af te stappen, met hen te discussiëren en advies aan hen te vragen.

Verbinden

Tot slot kunnen we niet anders dan het belang benadrukken van een goede internetverbinding voor je muziekvakantie zonder instrument. Een goede verbinding stelt je in staat om alle eerder vermelde parameters bijeen te brengen: de legendarische concertvideo's, de handleidingen van artiesten voor hun nummers, de educatieve video's en zelfs mobiele apps, vooral met akkoordenboeken, toonladders en zelfs muziekquizzen.

Ben je zanger?

En als je het geluk hebt zanger te zijn die het instrument immers altijd bij zich heeft, betekent dit niet dat je zonder een beetje vakantie-huiswerk kunt... Naast de verplichte stemoefeningen zal je ook vast geen gelegenheid voorbij laten gaan om je in een plaatselijke karaokebar uit te leven tijdens een paar fijne en nuttige zangsessies.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.