It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Verbeter je stem à la minute

Vergeet de opzienbarende onthulling, het wondermiddel of de toverformule die je stem in één klap verandert. In het echte leven gaat het heus anders dan in tv-reclames of een verhaal van Harry Potter.

Toch bestaan er eenvoudige tips ter verbetering van de stem die de natuur je heeft geschonken (of waarmee de natuur je heeft opgezadeld in sommige gevallen...).

Het lastigste is niet je fouten verbeteen maar ze te ontdekken.

Je hebt het vast al wel eens ervaren bij het inspreken van je antwoordapparaat bijvoorbeeld of als je jezelf op een video hoort praten: er is een wereld van verschil tussen hoe je je eigen stem waarneemt en wat de omgeving werkelijk hoort. En wat geldt voor de spreekstem, geldt nog veel sterker voor de zangstem. Dus neem jezelf op als je onder normale omstandigheden aan het oefenten bent, met behulp van een dictafoon, een app voor het editen van muziek of zelfs gewoon met je eigen telefoonbeantwoorder. Het is geen fijne oefening want over het algemeen vindt men het niet prettig de eigen stem te moeten aanhoren. Zet deze overwegingen aan de kant en concentreer je op de hoofdzaken:

  • stemregister (is dit aangepast aan je stemomvang?)
  • articulatie (versta je ieder woord?)
  • reikwijdte (verdwijnt je stem in het geluid van de instrumenten?)
  • ademhaling (is het einde van elke frase even goed te horen als het begin?)
  • omgaan met stiltes
  • zuiverheid, etc.

Wanneer je in de gaten hebt wat je allemaal fout doet, neem je stem dan nog eens op, waarbij je fouten deze keer corrigeert. Doe dit zo vaak als nodig is en vergelijk dan de eerste en de latere opnames: zo word je je bewust van je progressie.

Articulatie

Het kan wat lachwekkend overkomen als zangers of zangeressen van chansons zo sterk articuleren dat ze hun kaak haast verrekken. Dit doen ze niet om het publiek hun nieuwe vullingen te tonen, maar omdat goed articuleren essentieel is. Sommige zangers denken dat het een goede indruk maakt als ze nonchalant, op zijn Amerikaans, Franse chansons zingen en nauwelijks hun mond opendoen. Dat is faliekant fout. Of het nu om je eigen woorden of die van een ander gaat, ze zijn even belangrijk als je mooie stem, dus zorg ervoor dat ze worden verstaan. Daarvoor bestaat een even simpele als succesvolle oefening: de goeie ouwe pen in je mond (niet verkeerd om doen hè!).

Werken aan de houding

Dat spreekt voor zich maar dit moet vooral niet worden vergeten tijdens het zingen: een goede houding is onmisbaar. Probeer het maar eens uit: ga eens zingen terwijl je zit met een kromme rug, afhangende schouders en je hoofd naar beneden. Zing vervolgens staand met je voeten stevig op de vloer, een rechte rug en je schouders naar achteren. Nu kan het haast niet anders of je voelt de verschillen op stemniveau. Dat is niet verbazingwekkend. Niet alleen zie je er beter en zelfverzekerder uit, je zorgt ook voor ademsteun, een onmisbaar aspect voor het zingen.

Bepaal de plaats van je stem

Waarvandaan komt je stem? Uit je mond natuurlijk, maar wat is het punt van vertrek? Dit punt moet zo laag mogelijk liggen. Als je merkt dat je stem nasaal klinkt… is er nog werk aan de winkel (tenzij je natuurlijk gewoon verkouden bent). Visualiseer niveaus ter hoogte van je mond, je keel, je borstkas en je buik. Probeer nu telkens tijdens het zingen als je adem moet halen naar een niveau lager te zakken. Dan zul je merken dat je van een korte, hijgerige ademhaling overgaat op een diepe ademhaling die beter geschikt is voor het zingen.

Overigens kan je heel goed aan je ademhaling werken via het beoefen van duursporten of yoga.

Zuiverheid

We zullen je echt niet beloven dat je binnen de kortste keren al je valse noten kwijt bent. Wel kunnen er oefeningen voor worden gedaan, bijvoorbeeld door jezelf te begeleiden op een instrument met simpele melodietjes, zoals kinderliedjes, of je een onzichtbare toonladder voor te stellen waar je de noten afhankelijk van hun hoogte op plaatst (zonder noodzakelijkerwijs de namen ervan te kennen of hoe ver ze uit elkaar liggen). Ook kan je jezelf trainen met gratis apps als Swiftscales, Sing True, Sing Sharp. Maar uiteraard kan niets de lessen van een zangleraar vervangen...


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
1 opmerking
  • 5 jaars geleden
      super bedankt