It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Goede gewoontes om efficiënt te oefenen

Natuurlijk heb je fans van improvisatie, degenen die van mening zijn dat training nauwelijks nodig is, dat je beter kunt vertrouwen op de vorm van de dag en je creativiteit zijn werk wel doet.

Maar als je in staat wilt zijn de uitdagingen op te pakken (en het spel te spelen), kan je beter wat technische basisvaardigheden beheersen zodat je in alle rust aan de gang kan gaan, en je zo kunt concentreren op je partij. Later kan je dan de vrijheid nemen er iets van af te wijken om je creatieve mogelijkheden ten volle te benutten.

Kies voor regelmaat

Oefenen betekent vooral zeer simpele gewoonte aanwennen, zodat je werk soepeler verloopt en je zo efficiënt mogelijk vorderingen maakt.

Want de eerste stap is realistisch zijn, bepalen wat je huidige niveau is en wek niveau je wilt bereiken. Hoeveel inspanning ben je bereid daarvoor te leveren? Wees eerlijk, het is contraproductief om gelijk onbereikbare doelen te stellen, je begint aan een langeafstandskoers, niet aan een sprint!

Allereerst: leg jezelf een regelmatig oefenschema op. Oefende je alleen als je in je supervolle planning even een momentje beschikbaar had of als je er echt zin in had? Laat deze methode vallen, want zo loop je geheid vast. Sporters weten het wel: een bepaald niveau behalen en vasthouden lukt niet zonder regelmatige training.

Je zult je werk moeten plannen, en je kunt beter elke dag even oefenen op een weldoordachte en goed georganiseerde manier, dan wanordelijk en zonder echt doel. Daarvoor kun je het best je programma voor de komende dagen op papier zetten. Een beetje organisatie maakt het oefenen zelf heus niet minder leuk.

Wees standvastig

Je moet zelf bepalen hoelang je dagelijks oefent, want als je elke dag even speelt of zingt, zelfs al is het maar 15 minuten, kan je het best vaststellen wat voor vorderingen je maakt. Het lijkt dan snel te verbeteren en je komt in een stijgende spiraal terecht: je gaat je zekerder voelen, je kunt van week tot week je grenzen verleggen et steeds lastigere oefeningen op het programma zetten. Een groepsrepetitie van 4 uur in het weekend mag absoluut niet als een 'training' worden beschouwd, maar als een mogelijkheid om de door middel van de terugkerende oefeningen geboekte vooruitgang in de praktijk te laten zien.

Net als wanneer je met een dieet begint, moet je standvastig zijn vanaf het begin: daar moet het gebeuren. Op je privé-kalender staat elke dag een 'muziekmoment', en daar moet je je absoluut aan houden, het wordt een prioriteit.

Afwisselende oefeningen

Als je bang bent dat de routine je plezier gaat vergallen op den duur, zorg dan dat je oefeningen gevarieerd zijn.

We hebben het vaak over zingen of het bespelen van een instrument, maar luisteren kan ook heel goed als heuse oefening in je planning worden opgenomen. En je leert veel meer dan je zou denken als je het luisteren, dat meestal recreatief wordt gebruikt, verdieping geeft. Drie stukken uitkiezen om aandacht te beluisteren kan bijvoorbeeld helpen om je te concentreren op problemen met het plaatsen, of het nu vocaal of instrumentaal is. Met deze oefening kan je ook technische informatie verzamelen over de wijze waarop een artiest een bepaald gedeelte van een nummer zingt of speelt en vervolgens die info aanpassen aan jouw specifieke situatie.

Nog grappiger en echt nuttig ook, is het om te luisteren naar verschillende muziekstijlen. Je houdt misschien niet per se van stijlen als heavy-metal of country bijvoorbeeld, en toch kan je beslist dingen leren als je luistert naar één klassieker uit een genre per week, keurig opgenomen in je planning. Misschien krijg je dan wel zin om je eens te wagen aan het doen van een nummer in een genre dat niet echt je ding is… Anders gezegd: leg jezelf eens op om je blikveld te verruimen, om zo je eigen specifieke mogelijkheden te verrijken en te ontwikkelen. Denk maar aan de volgende beroemde uitspraak: ''niets verloren gaat, niets wordt gecreëerd, alles wordt omgezet'.

Groepswerk

We hebben het al gezegd, een afwisselend programma is van doorslaggevend belang. We hebben het al gezegd, de afwisseling in je programma is doorslaggevend. Sommige dagen is het zwaarder dan andere, want de verveling die op de loer ligt verdrijven is nog niet zo simpel en je zult echt regelmatig tegen jezelf zeggen: 'Waarvoor doe ik het allemaal?'. Om nog eens de vergelijking met het dieet erbij te halen, zijn het de meest gemotiveerde mensen die er komen, ook al hebben ze het soms heel lastig. Waarom? Omdat ze niet bang zijn om hulp te vragen.

Oefenen met anderen samen werkt productief, niet alleen voor de moraal, maar ook omdat je wanneer je problemen met een ander deelt... je ook de mogelijke oplossingen deelt. Het kan heel leuk zijn om twee zangers van rol te laten wisselen, de ene neemt de leadzang, de andere de tegenstem en vervolgens andersom. Dit helpt bij het doorbreken van gewoontes, het begrijpen van de mechanismes van het plaatsen, het bestuderen van zuiverheid en toonhoogtes, en misschien ook om te bepalen welke rol je het gemakkelijkst afgaat.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
1 opmerking
  • 5 jaars geleden
      Heel goed, vooral zo door gaan!!! Groetjes Peter the rocker