Tips van deskundigen: een goed begin is het halve werk

Net als topsporters moet een zanger zorgen voor een goede start om een ideale 'race' te lopen. Het is namelijk het eerste belangrijke obstakel voor het neerzetten van een goede prestatie. Vaak hoor je ongecontroleerde uitglijders, en ook al weet iemand zich snel te herpakken, de eerste indruk is verpest.

Als spieren zonder warming-up verkrampt het strottenhoofd, klinkt de noot 'gespannen' en pas bij de tweede of derde noot komt 'alles weer op zijn pootjes terecht'.

Ook al is het niet altijd mogelijk om in te zingen met wat vocalises voordat je de microfoon grijpt, bestaan er toch technieken om de eerste bocht goed aan te snijden.

Ten eerste begint een nummer zelden gelijk met de zangpartij, maar wordt deze meestal vooraf gegaan door een instrumentaal stuk. Dit maakt het mogelijk om de eerste frase van de zang voor te bereiden. Zo kan je de eerste noot in gedachten laten klinken in je hoofd en de opening in je mond voorbereiden, dat wil zeggen voelen welke ruimte de klank zal innemen.

Het zou echter fout zijn om te veel te anticiperen. Je loopt dan het risico te afwachtend te blijven en in afwachting van een superstart je adem in te houden. Daar word je alleen maar zenuwachtig van, wat als gevolg heeft dat je strottenhoofd automatisch samentrekt. Alles wordt dus bepaald door een goede beheersing van de ademhaling, die regelmatig moet zijn. Je ademt helemaal uit en vult je longen weer vlak voordat je de eerste noot gaat zingen. Loop liever vooruit op de eerste noot, ga in de aanval in plaats van op het laatste moment erdoor te worden overvallen, waardoor je in de verdediging schiet. Vergeet niet: de aanval is de beste verdediging.

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
5 opmerkings
  • 9 jaars geleden
      Inderdaad...., dit is wat ik ook vaak doe, het helpt. Belangrijk is dat je ontspannen bent, hoe moeilijk dat soms ook is. Geen zuiveldrankjes drinken, dit vormt slijm in de keel. Als aanvulling op de tips, dit wordt gauw vergeten om te doen.
    • 9 jaars geleden
        geen fruit drankjes vooraf drinken ED in verband met het krijgen van n schrale keel staande zingen vullen de longen zich beter de maten tellen gelijk al bij de intro kleine aan v8ulling op bovenstaande bovenstaande is correcte info grtz
      • 9 jaars geleden
          Bedeankt voor de tip!!
        • 9 jaars geleden
            Altijd eerst stembandoefeningen doen...altijd even inzingen...even wat drinken....een goede voorbereiding is het halve werk...:) Ik begin...en eindig altijd met logopedische oefeningen...:)
          • 9 jaars geleden
              I've been through it already but it's a good one