It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Onze weer-naar-school woordenlijst muziektermen

De school begint weer! Je bruin is er al bijna weer af, de geur van warm zand is vervlogen en je accu is vast weer (bijna) helemaal opgeladen. Met je vierkleurenballpoint, je markeerstift en je nieuwe schriften ben je goed voorbereid om dat ellendige nieuwe schooljaar aan te kunnen.

Omdat we altijd aan je denken en weten dat je binnen een paar dagen al het gevoel hebt dat de vakantie eeuwen geleden was, hebben we besloten het wat makkelijker voor je te maken en je werk te verlichten, want zelfs al biedt de muziek je de nodige ontspanning met Karaoke Versie, het vraagt toch ook een beetje inspanning om verder te komen.

Daarom hebben wij een nuttig woordenlijstje samengesteld met al die lastige termen waarmee je tijdens het leren van een instrument of zangoefeningen om de oren wordt geslagen.

Gepersonaliseerde Backingtrack: Dit is het dodelijke wapen van Karaoke Versie. Niet alleen heb je werkelijk duizenden tracks tot je beschikking, je kunt ze ook aanpassen aan je persoonlijke behoefte en voorkeur: de geluidsbalans variëren (het fameuze pannen), mute (geluid helemaal afzetten) van bepaalde individuele tracks zodat je alleen andere instrumenten houdt of juist helemaal verwijdert, slechts naar één track luisteren (het symbool "S" voor solo) en dan naar de volgende gaan, automatisch aftellen naar de klik… Jij bent echt de baas over het nummer!

BPM: Het is geen toeval dat deze afkorting, Beats per minute - slagen per minuut (ook wel tempo) - ook wordt gebruik in de geneeskunde om de hartslag aan te geven. In de muziek wordt BPM beschouwd als de polsslag van het nummer. Elk muziektype kan ingedeeld worden naar BPM. De tango bijvoorbeeld is rond 50 BPM, house muziek zit gemiddeld op 125 en bij splittercore ligt de beatfrequentie tussen 500 en 1000.

CDG: Dit verwijst niet naar de Co-directeur van Grootheid of een term voor centi- en decigram. Dit is niets anders dan een formaat voor karaokevideo dat veel gebruikt wordt en compatible met karaokesoftware als KaraFun. Ter informatie, Karaoke Versie levert ook KFN, WMV en MP4.

Click track: Dit is tegelijk je beste vriend en je grootste vijand. Het is de track die het geluid van de metronoom laat horen. Het wordt gebruikt om in te stellen welk tempo het nummer heeft (de fameuze BPM waarvan hierboven sprake is), en maakt het mogelijk het juiste ritme aan te houden als je er tenminste op let. Als je ervoor kiest er niet op te letten, dan kan je het alleen jezelf kwalijk nemen als dit (on)muzikale gevolgen heeft: een metronoom heeft altijd gelijk en slaat gaan beat over.

Instrument Preset: Dit is een vooraf ingestelde aanpassing. Op Karaoke Versie zie je het staan onder de keuzemogelijkheden voor types tracks (drums, bas, gitaar, stemmen, enz.).

Pannen: Dit gaat dus over de geluidsbalans tussen links en rechts. Als je een Gepersonaliseerde Backingtrack gebruikt, kan je het naar wens variëren.

Playback: Nu denk je... "Dit is een makkie! Je zingt niet zelf op het podium maar beweegt met je lippen zonder dat iemand het ziet." Dat is het algemene idee, behalve dan dat het geluid is aangepast aan de instrumenten, zodat je kunt zingen over betreffende instrumenten heen. Een playback is niets meer dan muzikale begeleiding op band. Het is ook het voornaamste idee achter karaoke: met muziekbegeleiding maar zonder stemmen zodat je zelf over de playback kan zingen. Nog een voorbeeldje, een gitaar playback laat alle instrumenten horen behalve de gitaar, zodat je mee kunt spelen op de jouwe met alle andere instrumenten. Het is het perfecte hulpmiddel om te werken aan je gevoel voor ritme en plaatsing en dergelijke.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.