It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

4 momenten die de muziekgeschiedenis hebben gevormd (deel 1)

In de tweede helft van de 20e eeuw wordt de muziek populairder en is in alle huiskamers te horen. Met deze uitbreiding ontstaan er codes en mythes nu allerlei sterren beginnen te rijzen.

Een overzicht van 4 cruciale momenten in de muziekgeschiedenis.

De opkomst van de vervorming

1957
Dit effect verschijnt in 1957 dankzij het nummer 'Train Kept a Rollin’ van Johnny Burnette. Maar aan Link Wray wordt de ontdekking ervan toegeschreven, want hij ontwikkelt de vervorming vanaf 1958, met het nummer met de goede titel 'The Fuzz', nadat hij met een pen gaten heeft geprikt in zijn speaker. Het verkregen effect zal de muziek echt ingrijpend veranderen, nu de artiesten zich realiseren dat ze het geluid van hun instrumenten kunstmatig kunnen veranderen, wat de deur heeft geopend voor allerlei experimenten.

Alan Freed is de grondlegger van de rock op de radio

Juli1951
Aan het begin van de jaren 50 was het in een puriteins en racistisch Amerika not done om naar muziek te luisteren gezongen door gekleurde artiesten. Nog minder als deze muziek in niet al te bedekte termen over seks ging. Alan Freed, een blanke radiopresentator, trekt zich daar helemaal niets van aan en wordt al snel een fervent verdediger van de 'muziek van de duivel'.

Nadat hij het vak geleerd heeft bij verschillende lokale zenders, komt hij bij het team van WJM in Cleveland voor een avondprogramma en daar start hij in juli 1951 de eerste radio-uitzending in het teken van de rockmuziek voor een breed publiek: 'Moondog’s rock’n’roll party'. Voor deze titel liet Freed zich rechtstreeks inspireren door een uitdrukking die werd gebruikt in talloze rhythm’n’blues songs uit die tijd. 'Rock' (schommelen) en 'roll' (rollen) betekenen 'de liefde bedrijven' in straattaal. Ook al heeft deze DJ absoluut geholpen de rock’n’roll een naam te geven, het geestelijk vaderschap kan echter niet helemaal aan hem worden toegeschreven, want de Boswell Sisters hadden deze naam al voor het eerst gebruikt in… 1934.

'The day the music died'

3 februari 1959
De winter van 1959 mocht zich dan wel aankondigen als een van de meest barre die de Midwest sinds jaren had gekend, er was geen sprake van dat de organisatie van de Winter Dance Party zou worden afgeblazen, een marathontour rondom drie sterren van de opkomende rock’n’roll, Buddy Holly ('Peggy Sue'), Ritchie Valens ('La Bamba') en J.P. - The Big Bopper - Richardson ('Chantilly Lace'), respectievelijk 22, 17 en 28 jaar oud. Helaas overleven ze het niet, ze komen om in het vliegtuig dat hen thuisbrengt na een concert in Clear Lake, Iowa.

Het is 0.55 uur wanneer Holly naast piloot Peterson gaat zitten, Big Bopper en Valens nemen achter hen plaats. Het zicht is bijna nul, het is pikkedonker. Het duister is al aanwezig. Al heel snel begrijpt Peterson dat het voor hem heel lastig zal zijn het kleine vliegtuig doeltreffend te besturen en blijkbaar besluit hij op de radar te vertrouwen. Maar terwijl hij ervan overtuigd is te stijgen, stuurt hij het toestel rechtstreeks naar de grond met een snelheid van meer dan 200 km/u, waardoor de passagiers geen enkele kans hadden de crash te overleven. Het drama blijft in ieders geheugen gegrift onder de naam 'the day the music died', de kop die de volgende dag in de kranten verscheen en is overgenomen in de klassieker van het Amerikaanse lied: 'American Pie' van Don McLean.

De Beatles populairder dan Jezus

Maart 1966
In maart 1966 zegt John Lennon, de zanger en gitarist van de Beatles, tijdens een interview met de pers iets wat hij niet had moeten zeggen: 'Op dit moment zijn we populairder dan Jezus. Ik weet niet wat er als eerste zal verdwijnen, de rock’n’roll of het christendom. Jezus was een beste vent maar zijn discipelen waren dom en gewoontjes. Ze hebben alles bedorven en ongeloofwaardig gemaakt in mijn ogen.' Een golf van woede volgde op deze woorden, de Beatles worden in een aantal landen verboden, doodsbedreigingen worden uitgesproken tegen John Lennon en platen worden in het openbaar verbrand in reactie op wat dan wordt beschouwd als een ernstige provocatie.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.