It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Instrumentale rap: beats die door de eeuwen heen reizen

Waarom beginnen we niet met een boost? Zoals kenners weten, de eerste rapnummers (een samenhang van ritme en poëzie) verscheen in de vroege jaren '70 in de Amerikaanse getto's. Deze beweging was nogal marginaal totdat ze in de jaren '80 van de grond kwam dankzij de Ceremonie Meesters (MC in het engels). Ceremonie meesters gebruikte het ritme en een deuntje om de komst van de artiesten aan te kondigen. Enkele grote namen verwerkten de naam zelfs in hun pseudoniemen, zoals MC Hammer of Young MC.

Wat is een goed rapinstrument

Puristen zullen zeggen dat een goede oudedisco stijl, R&B en zelfs de elektro-muziek.
Met de komst van de beatbox konden rapmuzikanten een nieuwe dimensie aan hun geluid toevoegen, tot de introductie van de sampler, een klein apparaat dat elke geluidspassage van een ander apparaat kan opnemen en kan opslaan, zoals een draaitafel bijvoorbeeld.
De waarheid is dat een goed rapinstrument een mengeling maakt van meerdere geluiden. De achterliggende gedachte is dat alle geluiden, of ze nu puur instrumentaal, menselijk of elektronisch zijn, kunnen samenwerken om DE perfecte beat te creëren. Degene die de beste flow aan het lied geven. En wat flow betreft,... Ieder heeft zijn eigen voorkeur!
Deze onvergetelijke beats, rapinstrumenten die ons goed doen

"The Message" door Grandmaster Flash en the Furious Five


"The Message" is ongetwijfeld een van de belangrijkste nummers in de rap cultuur. Voor het eerst uigebracht in 1982 en iedereen herinnert zich nog het geweldige refrein: "Don't push me 'cuz I'm close to the edge [...]".
Een lied over het zware en stressvolle leven in het getto, dat volgende generaties artiesten is blijven inspireren, die het ook in hun liedjes hebben gesampled. Het resultaat was altijd goed, alsof Grandmaster Flash en The Furious Five de perfecte rap beat hadden uitgevonden. Dit nummer doet ons meteen denken aan andere grote rappers zoals Ice Cube met "Check Yo Self (feat. Das EFX)" in 1993 en Puff Daddy met "Can't Nobody Hold Me Down" in 1997.
Wat de teksten betreft, ook die zijn in verschillende nummers geciteerd, waaronder het geweldige "2 Of Amerikaz Most Wanted" door 2pac feat. Snoop Dogg.

"California Love" door 2pac feat. Dr. Dre


Aangezien we het hebben over Tupac Shakur, ook wel bekend als 2pac, herinneren we ons natuurlijk het nummer 'California Love', zijn beroemdste nummer. Een fijne track dat in 1995 de hitparade deed schudden, net nadat de rapper uit de gevangenis was vrijgelaten. Het nummer laat nog steeds veel hoofden knikken en is één van de beste instrumentals in rap muziek.
Na zijn moord op 13 september 1996 won 2pac postuum een Grammy Award voor dit nummer met zijn vriend Dr. Dre, en in 2004 plaatste het tijdschrift Rolling Stone het nummer op plaats 355 van de 500 beste nummers aller tijden..

"F**k Tha Police" door N.W.A


In de late jaren 80, in 1988 om precies te zijn, werd N.W.A(staat voor Niggaz Witt Attitudes) wat vandaag de dag nog steeds bekend staat als de 'gangsta rap' populair met het beroemde nummer "Fuck Tha Police".
Er is geen interpretatie nodig om de betekenis van de tekst te begrijpen, maar het stelt N.W.A in staat om te beweren de "gevaarlijkste band ter wereld" te zijn. De FBI nam destijds het initiatief om een brief naar het label te sturen waarin het aanzetten tot geweld en de expliciete teksten werden veroordeeld.
Van 1986 tot 1991, tijdens de gouden eeuw van de groep, waren er verschillende grote namen onder de leden, waaronder de twee componisten van "Fuck Tha Police", Ice Cube en MC Ren, maar ook Eazy-E, Dr. Dre, DJ Yella en Arabian Prince.

"Boyz n' the Hood" door Easy-E


Easy-E, z'n echte naam Eric Lynn Wright, is een voormalige grote drugsdealer. Op 23-jarige leeftijd besloot hij zich de moord van zijn neef in een rap lied om te zetten en werd succesvol met zijn eerste solo-single in 1987, getiteld "Boyz n' the Hood" wat een ware hit was. Deze titel gaf het leven aan een film die dezelfde naam kreeg die in 1991 werd uitgebracht en het verhaal vertelt van drie vrienden in het South Central getto in Los Angeles.
Een personage dat even duister als iconisch is. Zijn vurige temperament leidde tot een enorme ruzie met Dr. Dre, wat het einde betekende van de legendarische gangstarapgroep N.W.A, waarvan hij de leider was geworden. In 1995, op 30-jarige leeftijd, Easy-E, die al negen kinderen had verwekt bij zeven verschillende vrouwen, werd gediagnosticeerd met HIV en stierf binnen een maand.

"Hypnotize" door The Notorious B.I.G. feat. Pam Long


Een andere geniale rapper met een tragisch lot is The Notorious B.I.G., wiens echte naam Christopher George Latore Wallace is, die ons trakteerde met vele gouden nummers, waaronder "Hypnotize", éénvan zijn laatste nummers, uitgebracht in 1997.
De onuitwisbare instrumentale rap komt van Puff Daddy (of P. Diddy, of Sean Combs, of Puffy - ...), die plezier had met het samplen van "Rise" door Herb Alpert (aan wie we "This Guy's in Love with You" te danken hebben").

"C.R.E.A.M" door Wu-Tang Clan


Nu zwaar bekritiseerd wegens zijn seksisme en enigszins archetypische codes, is de uitbundigheid en weelde van rap altijd al zo gebleven, als een knipoog naar de oorsprong van rap, namelijk de arme buitenwijken van grote Amerikaanse steden.
"C.R.E.A.M", staat voor Cash Rules Everything Around Me, is een nummer dat in 1994 werd uitgebracht door de Wu-Tang Clan. Het illustreert perfect de relatie van geld en succes, zoals te zien is in de videoclip, met de groep van het getto van Saten Island tot de glitter en glamour van het dagelijkse leven van de East Coast-sterrenrappers.
Het refrein, gezongen door Method Man, is voor veel nummers gebruikt als een instrumentale rap en "cream" is in de VS een uitdrukking geworden voor geld.

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.