It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

3 problemen tijdens repetities met hun oplossingen

Een geïmproviseerde jamsessie dient om op ongedwongen wijze nieuwe sporen te verkennen. Maar er moet ook serieus gerepeteerd worden als band en dan is het wel eens lastig om als leden op dezelfde golflengte te zitten.

Hieronder behandelen we drie algemene problemen die zich voor kunnen doen en eenvoudige oplossingen om ze het hoofd te bieden.

Voorkom desorganisatie

  • Wijs een organisator aan: de organisator stelt de planning vast (datum, tijdstip, plaats) en geeft deze informatie door aan de leden.
  • Benoem een hoofd repetities: deze persoon zorgt ervoor dat de repetitie goed verloopt. De taken bestaan eruit de groepsleden op het goede spoor te houden qua planning en ook zorgen voor het juiste materiaal, een hapje/drankje te verzorgen en de benodigde spullen op te bouwen en af te breken, enz.
  • Stel doelen: wat wil je uit zo'n sessie halen, niet alleen als groepslid maar ook als individu? Heldere doelstellingen zijn makkelijker te halen.
  • Stel regels op: wellicht niet nodig voor alle groepen, maar regels (uiteraard met instemming van iedereen) kunnen zorgen voor een harmonieuzere repetitie.

Zorg voor motivatie

  • Neem geplande pauzes: regelmatige pauzes helpen om de leden bij de les te houden en om zoveel mogelijk tijd samen door te brengen.
  • Houd je aan het programma: houd je aan wat er is gepland, dat werpt op lange termijn zijn vruchten af. En ook al is het logisch je te laten meeslepen door de muziek en daarmee ieder gevoel voor tijd te verliezen, verzeker je er wel van dat alle bandleden het ermee eens zijn langer dan gepland door te gaan.
  • Wees positief: repetities kunnen frustrerend zijn als het na talloze pogingen nog niet lukt. Frustratie kan averechts werken en de sfeer verpesten. Blijf optimistisch, dan komt de inspiratie vanzelf.
  • Zet het geluid van je mobieltjes af: er is niets ergers dan een telefoon die overgaat om muzikanten uit de groove te halen. Zet hem op trillen of beter nog, leg hem ver weg.
  • Eet voor de repetitie: een knorrende maag kan interessante geluiden toevoegen, maar zal niet helpen om op je best te spelen. Eet dus wat voor de repetitie om concentratieverlies te voorkomen.

Werk efficiënt aan progressie

  • Oefen de lastige stukken: het is makkelijk om te repeteren wat al vanzelf gaat. Schenk dus bij voorkeur meer aandacht aan de moeilijke partities zodat die na een tijdje ook simpel worden.
  • Neem de sessies op: door je repetities op te nemen kan je ze nog eens luisteren en vaststellen welke punten nog verbetering behoeven.
  • Praat: het lijkt misschien voor de hand liggend, maar goed communiceren kan enorm veel schelen. Deel je gedachten en je zorgen met de anderen.
  • Oefen thuis: een groep is zo goed als elk van de leden. De groepsrepetitie is niet het juiste moment voor individuele oefeningen. Oefen in je eigen tijd, dat getuigt van meer respect voor de rest van de groep.

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
3 opmerkings
  • 7 jaars geleden
      Mompelen leid de luisteraars af, en aandacht wordt algauw verveling
    • 7 jaars geleden
        Helemaal met bovenstaande eens. Het moeilijke in de band is het plannen van de repetitie avond. Mijn voorkeur is daarom een vaste avond in de week te plannen. dat brengt regelmaat en rust in de groep.
      • 7 jaars geleden
          uit mijn ervaring blijkt dat er div bands zijn die niet blij zijn tijdens een jamsessie dat je niet gehoort word wat je wil hebben dat de band speelt ook de toon soort is vaak een probleem reden is een eigen gerijptheid van een van de bandleden , daarnaast valt me op dat je als hobby zanger een stem geluid hebt . ik zoek een sponzor en een mamager oom eens te gaan doen wat nog nietmand ooit heeft gedaan van uit hobby , wie o wie ? gaat me mijn mee in deze weg ?