It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Stembeheersing

Goede sprekers hebben veel macht: ze weten hun publiek te overtuigen. Dat kun je echter met hard werken bereiken, iedereen kan beter leren communiceren.

Waarom wordt ons niet geleerd hoe we gebruik moeten maken van onze stem? Want hoe kan je nu overtuigen als je dit hulpmiddel voor expressie niet beheerst? Hoe kun je bijvoorbeeld ontspannen spreken of zingen, als je weet dat bij de eerste gelegenheid dat je op moet treden, je stem niet voor 100% meewerkt?

Wanneer je werkt aan je stem en non-verbale communicatie, dan is zelfvertrouwen belangrijk, zodat je niet te snel gaat en op natuurlijke wijze de nadruk legt op belangrijke punten.

Deze technieken heb ik geleerd toen ik lyriek studeerde aan het Parijse conservatorium Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, en ook tijdens trainingen in NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren). Zo kan je je stem intenser laten klinken door je bewust te zijn van de luchtkolom, en je stem juist te plaatsen door de goede resonantie te vinden, en door een optimale lichaamshouding.

Soms hoef je om je stem beter te plaatsen alleen maar je kaak te ontspannen die vaak stijf staat van de... zenuwen. Een paar keer gapen voordat je gaat spreken, zorgt voor ontspanning en ook voor natuurlijke resonantieverbetering, via het zachte verhemelte.

Niet krom staan, goed rechtop gaan staan voor een betere ademhaling en buikademhaling leren beheersen.

Een paar goed gekozen adviezen, wat oefeningen en je hebt je eigen ritme, timbre en stem te pakken! Dat alles met als doel je meer zelfvertrouwen te bezorgen.

Voor een betere stembeheersing moet je ook je luistervaardigheid ontwikkelen. Ook dat kan je trainen. Als je een stem hoort, vraag jezelf dan af of die zacht, metalig, scherp, gedempt, trillend, beverig, hol, helder of welluidend klinkt... Plak de juiste woorden op de indrukken die een stem bij je oproept.

Vergelijk de stem met een muziekinstrument. Doet hij je denken aan een fluit, een trompet, een piano? Is het geluid vol of juist hees? Is het schel? Eentonig? Beetje bij beetje zul je ontdekken dat de aandacht die je besteedt aan stemgeluid een positief effect heeft. Dit komt door het aandachtig luisteren.

Er zijn veel kleine dingetjes te leren over je stem en je zult merken dat dit verbazend veel invloed heeft op je manier van spreken. Daarbij komt nog dat ik elke keer dat ik dit soort tips geef als stemcoach zie hoe snel ze worden geleerd en op natuurlijke wijze toegepast door de leerlingen.

Er zijn ook andere technieken die het mogelijk maken te improviseren en weer grip te krijgen op de toehoorders, zelfs als het publiek koud of afwezig overkomt. Dit gaat deels non-verbaal: je blik, je stemritme, stevig met de voeten op de vloer staan en wat ik noem de 'elementaire ondersteuning'.

Als je voor je werk moet spreken in het openbaar, word je de artiest die moet opkomen. In een paar seconden tijd zullen alle blikken op je gericht zijn, op de stand van je hoofd, op je houding, wat je doet en hoe snel je loopt. Alleen al deze dingen bieden een schat aan informatie over je geestesgesteldheid en of je je goed hebt voorbereid!

Een paar tips:

  • Kom met een vastberaden pas binnen en werp een blik over je hele publiek met een rustige glimlach die de mensen die voor je zitten geruststelt en hen erop voorbereidt naar je te luisteren.
  • Neem de tijd om je aantekeningen neer te leggen, ga je vooral niet haasten, daar word je alleen maar zenuwachtiger van.
  • Begin met een soort afleidingsmanoeuvre om je publiek te ontspannen. Bijvoorbeeld als vlak voor je begint een regenbui losbarst, kijk je naar het plafond en zegt 'we zitten hier beter dan buiten'. Deze kwinkslag zal invloed hebben op het vervolg en met name op de aandacht die de mensen voor je presentatie zullen hebben, want het maakt je menselijk.
  • Denk eraan te veranderen van positie, blijf niet onbeweeglijk staan en laat jezelf van verschillende kanten zien: zo voorkom je een 'voortkabbelende' speech en het activeert zowel je publiek als jezelf.
  • Gebruik de hele harmonische reikwijdte van je stem om te voorkomen dat je eentonig en plat klinkt!

Stem, blik en non-verbale communicatie kunnen van tevoren worden geoefend en in een paar sessies leer je je communicatietools te beheersen en wordt spreken in het openbaar zelfs leuk! On stage!

Gast-blogster - Carole Chabry
Carole Chabry is in een muzikale omgeving opgegroeid en is klassiek geschoold in theatertaal en -productie in Parijs. Sindsdien heeft ze talloze prijzen gewonnen en tientallen zangers ondersteund bij de verbetering van hun techniek en hun zelfvertrouwen dankzij haar coaching school en haar website espacevocal.fr
.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
4 opmerkings
  • 7 jaars geleden
      waar kan ik nog meer stem technieken vinden van haar . ik vind het super dat ze de technieken vrij geeft ;is er misschien een cd of een boek te koop waar de verschillende technieken in staan . groetjes Johan.
    • 7 jaars geleden
        leuk en nuttig , thanks
      • 7 jaars geleden
          Na vele jaren ervaring als beroepsentertainer-zanger en nu 71jarige heb ik dank zij dagelijkse oefening mijn stem optimaal kunnen houden en gebruiken. Toch heb ik geen grote stem maar ondanks dat slaag ik er in om iedereen duidelijk te bereiken zowel met mijn spreekstem als mijn zangstem. Dus een degelijke opleiding is zeker nodig.
        • 7 jaars geleden
            interessant gegeven bedankt grtz