It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

De eeuwige terugkeer van de disco

De terugkeer van de kings (en queens) van de disco

Met de grote terugkeer van ABBA bovenaan de affiches, verrijst de disco weer uit de as! Maar is disco eigenlijk wel dood geweest?
Een ding is zeker, sinds in 2011 Random Access Memories uitkwam, een album van Daft Punk dat terugging naar het aanzien van de jaren '70, is de disco weer terug op de dansvloer. Met titels als “Lose Yourself To Dance” of “Get Lucky” die de disco een nieuwe jeugd hebben bezorgd. Met de medewerking van beroemdheden van het genre Nile Rodgers (de gitarist van Chic) heeft het Franse duo een muziekstroming nieuw leven in geblazen die al sinds de jaren '90 in verval was.

Klassiekers van ABBA als “Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)” (overigens gesampeld door Madonna in haar hit “Hung Up”) blijven vaste waarden als je een feest wilt organiseren met een superieure ambiance.

Zo hebben de vier Zweden van ABBA, nu vertegenwoordigd door hun digitale vormen recentelijk titels uitgebracht die doen denken aan de sfeer van de jaren van de discobal.

De komst van synthesizers, wat de disco in de jaren '80 sterk heeft veranderd

Zoals een bekende uitspraak luidt: synthesizers zijn het halve werk! De populariteit van deze instrumenten is blijven stijgen sinds de democratisering, tegen het eind van de jaren '70, van de eerste discoplaten begeleid door synthesizers.

Onder de wegbereiders op dit gebied kunnen we artiesten noemen als Cerrone (“Supernature”) of Giorgio Moroder. Deze laatste, waarvan het duet met Donna Summer ook nu nog steeds sensatie wekt, zorgt zeker weten voor een zinnelijke maar dynamische sfeer op de dansvloer. Titels als “I Feel Love” of “Love To Love You Baby” hebben sterke invloed gehad op de muziekproductie, en met name op de elektronische muziek.

Als je niet beschikt over de soms kostbare machines die gebruikt werden door de hoge heren van de synthesizer uit die tijd: geen paniek! De compositiewonderen die deze titels zijn, doen het ook prima op een rechte piano. Dat is het geheim van de hits, ze schieten hoe dan ook in de roos.

Was de 'king of pop' ook een van de koningen van de disco?

Sinds zijn beginperiode met de Jackson 5 heeft Michael Jackson zich de muziekstromingen van zijn tijd eigen weten te maken en ze omvergeworpen. Dus lijkt het logisch dat ook het discotijdperk heeft kunnen profiteren van het legendarische talent van de King Of Pop.
Dankzij titels als “Don't Stop 'Til You Get Enough” of “Wanna Be Startin’ Something”, heeft de ster zijn stempel gedrukt op alle muziekgenres inclusief disco.

De “feel-good” disco of hoe krijg je een glimlach op het gezicht van je gasten

September” van Earth Wind & Fire, of “Freak” van de groep Chic, er zijn talloze titels die er gewoon voor bedóéld zijn om een goed humeur in de groep te brengen tijdens een feestje. Niet iedereen kan echter bogen op een uitmuntend compositietalent, zo fijnzinnig en met een zo ver ontwikkelde muziekkennis als die van de scheppers van de groove van Chic. Lukt het je om alle aanwezigen op de dansvloer te krijgen op discomuziek in 2022? Nile Rodgers zou beslist antwoorden: sure!

Laten we de moderne beats van een kruising tussen disco en funk niet vergeten, waarvan een paar pijlers de fakkel nog brandend houden. Onder hen wordt de gouden heupwiegtrofee uitgereikt aan het Amerikaanse collectief Vulfpeck. Met vooral “1612” maken deze discipelen van de positieve groove het met veel tamtam mogelijk om van een feestavond een ongekend moment van gezelligheid te maken.

In deze periode die enigszins gecompliceerd is voor clubs en concerten kunnen we moeilijk een titel overslaan die symbool staat voor de positie van de muzikant in 2022, het welbekende “Stayin’ Alive” van het viertal met de hoge stemmen, de Bee Gees.

Met een setlist bestaand uit de bovengenoemde titels is er alleen nog een goede stem nodig om zelfs het meest statische publiek in de benen te krijgen. Dat komt goed uit: alle beschikbare nummers op Karaoke Versie zijn track voor track opgesplitst. Of het nu is voor de stemming verhogen tijdens een party of om de harmonische en ritmische structuur van deze titels beter te begrijpen, bij ons zit je goed!


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.