It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

5 tips om mee te spelen met een backing-track

Wanneer we een instrument spelen, krijgen we vroeg of laat ook te maken met spelen in een groep. Als je alleen speelt, blijf je waarschijnlijk ritmefouten maken waar je zelf geen erg in hebt.

De juiste noten spelen is namelijk niet genoeg, muziek vereist ook dat je de juiste sectie op het juiste moment speelt, en fouten daarbij worden stevig afgestraft (we kennen allemaal wel een voorbeeld van hoe een artiest - of wijzelf misschien wel - midden in een song de weg kwijt was, en we voelen weer het zweet in de handen en de rood kleurende wangen, nietwaar?).

Helaas heeft niet iedereen het geluk in een band te kunnen spelen. In dat geval bieden backing-tracks een uitstekende oplossing. Deze geluidsopnamen bevatten alle tracks van een nummer, behalve die van het eigen instrument. Je kunt de standaardsecties spelen of gaan improviseren met op de achtergrond altijd de hele band.

Zoals je al begrepen zult hebben, is dit min of meer "karaoke voor instrumenten"!

Als je een nummer hebt uitgezocht, moet je niet overhaast te werk gaan. We hebben een paar tips voor je om het beste uit je Playback te halen.

Voor alles moet je het juiste volume kiezen voor jePlayback, hard genoeg om het te horen als je speelt, maar niet zo hard dat je fouten onopgemerkt blijven. Wanneer je het geluid van de Playbacks harder zet, kan het wel leuk klinken en krijg je de indruk dat je instrument "opgaat" in de band, maar je zult minder snel leren. Je kunt beter eerst je fouten horen, goed oefenen en dan het volume verhogen als je het nummer in je vingers hebt.

Een van de beste dingen van Playbacks is dat je leert in het juiste ritme te spelen. Beginners kunnen het beste de "klik" inschakelen, of een metronoom gebruiken om het tempo bij te houden (staat voor elk nummer op onze website aangegeven).

Probeer alle secties van de song te leren kennen, het aantal tellen per maat, de beklemtoonde maatdelen, enz. Als je een bepaalde plek goed kent, raak je niet zo snel de weg kwijt!

Ook kan je een voor een naar alle andere instrumenten luisteren. Als je bijvoorbeeld piano, gitaar of drums speelt, richt je je op de bas die vaak helpt om akkoordveranderingen op te pakken bij de eerste tel van iedere maat. Het is ook mogelijk te letten op drum breaks tussen secties. Schenk aandacht aan op welk moment de zanger start, enz. In een band spelen is totaal anders dan alleen spelen met een blad muziek voor je. Muziek maken is een teamsport en om te slagen moet je op je 'partners' kunnen rekenen.

Ga stap voor stap te werk. In plaats van jouw deel gelijk helemaal te spelen (riff, solo of ritme), kun je beter starten met het eerste akkoord of de eerste noot van elke maat. Op die manier zal je minder gefocust zijn op je eigen partij en meer op de structuur van het nummer, het ritme en op de andere instrumenten.

Pas als je dat allemaal goed in je hoofd hebt, speel je de beklemtoonde maatdelen in het juiste tempo en als je al deze stappen hebt gehad, kan je jouw eigen partij in zijn geheel spelen.

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
4 opmerkings
  • 5 jaars geleden
      Als hobbyist muziekkant( geen wereldgitarist en geen wereldzanger ) wel al meer dan 200 backingtracks hier aangekocht , goede kwaliteit en uitvoering ervan.( durf ik wel overal mee naar toe gaan Als ik er dan vaak bezig hoor die al 20-30-40 jaar optreden met gratis begeleidingsrommel van internet moet ik toch vaak slikken. (beschamend ,maar ja het mag niets kosten en de meeste mensen horen dat toch niet zogezegd ) ik treedt al jaren ermee op, topgeluid en is gewoonweg heel goed. Ieder zijn ding
    • 9 jaars geleden
        Het zou dan wel handig zijn als je van ieder nummer bladmuziek kunt bijleveren.Ik denk dat jullie 10 maal zo veel gaan verkopen. Hans Wijngaards.
      • 9 jaars geleden
          Mooi! kunnen jullie ook adviseren in apparatuur waarmee je onstage kan afspelen?
        • 9 jaars geleden
            Hallo team, dit lijken me hele goeie tips, ik ga dit uitproberen. Sinds kort woon ik in Spanje en daar doen we nog wel eens "jammen" met een aantal mensen. Ik denk dat we dit goed kunnen gebruiken. We houden contact.......