It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Zangtips: het ontspannen van de kaak om beter te kunnen zingen

Als we het hebben over de lichaamsdelen die van belang zijn voor het zingen, denken we niet als eerste aan de kaak. Vooral als de kaak niet goed werkt, merken we pas hoe nuttig deze eigenlijk is. Als je gestrest bent of last hebt van plankenkoorts, bijvoorbeeld als je begint met karaoke en nog niet precies weet hoe het moet, of je op moet voor een concert, kun je voelen dat je kaak niet meewerkt en door alle emoties verstijft. Net als een dichtgeknepen keel belemmert een gespannen kaak het verspreiden van het geluid.

Er moet dus veel aandacht aan worden besteed en liefst al voordat je begint met zingen. Net als bij sporters mag een warming-up niet ontbreken. In dit geval is het belangrijk om rekoefeningen te doen om de kaak soepeler te maken en te voorkomen dat hij verkrampt. We vragen niet van je te doen als Jim Carrey, want eenvoudige ontspanningsoefeningen zijn al voldoende.

Eerste oefening: loslaten

Een heel eenvoudige en natuurlijke oefening is je kaak los te laten hangen. Doe langzaam je mond open, voorzichtig, hij moet natuurlijk niet uit het lid schieten. Laat daarbij de onderkaak naar beneden hangen, richting hals. Het is niet best voor je sexappeal en je ziet er beslist minder slim uit, maar zo kunnen de spieren tussen onder- en bovenkaak ontspannen. Plaats vervolgens je vingers op de plekken waar onder- en bovenkaak bij elkaar komen en probeer te voelen dat er een gat is ontstaan. Houd je vingers ongeveer tien seconden op die plek.

Tweede oefening: masseren

Plaats je wijs- en middelvinger helemaal aan het eind van je wang, naast je oren. Doe je mond langzaam open totdat je een bobbeltje op je kaak voelt onder je middelvinger. Begin daar licht te masseren, vooral niet te stevig. Binnen de kortste keren zal je een onweerstaanbare drang voelen om te gapen. Houd je dan vooral niet in, dit gapen betekent dat het nodig is om je kaak te ontspannen.

Derde oefening: rust voor de nek

Plaats je handen aan de achterkant van je hoofd, ter hoogte van je nek en ondersteun daarmee je hoofd. Laat vervolgens je nekspieren los. Nu wordt je hoofd alleen door je handen ondersteund. Als je gaat zingen, dan kan je voelen dat je kaken zich ontspannen en het zingen je makkelijker afgaat.

Vierde oefening: hardop praten

Spreek nu hardop woorden uit met een lange 'o' (fonetisch is het [o:]). Het eenvoudigst is om een paar maal 'Oooooh' te zeggen, alsof je verbaasd bent. Zo breng je je kaak in een positie waarin deze zich kan ontspannen.

Als je deze oefeningen voor het zingen doet, moet je snel verschil gaan merken en beter gaan zingen.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
13 opmerkings
  • 9 jaars geleden
      ik heb veel last van slijm aanzetting op mijn stembanden welke raad,of welke middelen zijn hierfoor heb al vele artsen doorlopen,zonder sukses wie helpt mij jo jennekens schlagerzanger
    • 9 jaars geleden
        Yvonne75, ben wel benieuwd welke technieken jij bedoelt om niet je kopstem te hoeven gebruiken. is daar een filmpje van?
      • 9 jaars geleden
          Prima oefeningen! Er staat wel bij dat je ná de oefeningen kunt gaan zingen en de praktijk leert dat je je dan ongemerkt weer schrap zet! Dusss, Dus pas de oefeningen toe tíjdens het zingen!
        • 9 jaars geleden
            Heel erg bedankt voor deze bruikbare tips ! Zal ze zeker toepassen.
          • 9 jaars geleden
              Voelde idd de ontspanning en moest gapen, bedankt voor de tip.
            • 9 jaars geleden
                Bedankt allemaal voor de tips!...ik heb het laatste half jaar last van heesheid, gelukkig geen poliepen maar het komt meer door spanning en stress. Ik moet altijd een borreltje vooraf voor de zenuwen maar ik neem dan een glaasje likeur en gorgel ermee dat wil wel eens helpen en ik gebruik een verzachtende keelspray.
              • 9 jaars geleden
                  Fijn om deze tips te mogen ontvangen, ik zit nu met een langdurige heesheid die ik altijd heb na een hevige verkoudheid deze tips kan er er in ieder geval wel bij gebruiken. Bedankt!!!
                • 9 jaars geleden
                    In oefening 2 hebben jullie het over gapen. Deze gaapstand zorgt ervoor dat je je huig naar boven trekt, als je deze stand gebruikt tijdens het zingen krijg je een erg mooie klank. Zangeres Jeanne Verbeek
                  • 9 jaars geleden
                      wat leuk dat jullie dat ook doen !Ik ga het straks uitproberen op de msjordaanboot!!!Dankjewel!
                    • 9 jaars geleden
                        geen mouserende dranken van tevoren gebruiken Cola ed: dat iriteerd de keel bij het zingen glas water met n beetje honig verzacht de keel werkt grtz
                      • 9 jaars geleden
                          Leuk deze tips. Leren zingen start je vanuit de ontspanning van de kaak. Maar er zijn ook technieken waarbij juist de spanning in de kaak nodig is. Volledig zonder spanning zingen hoort voornamelijk bij de klassieke zang. In de moderne zang maak je gebruik van gecontroleerde spanning op specifieke plekken waardoor je de stembanden ontlast maar toch een ander geluid kunt produceren. Zo hoef je bv. geen gebruik te maken van je falsetstem (kopstem) maar kun je dit met andere technieken oplossen.
                        • 9 jaars geleden
                            Dank U , voor de tips , zijn natuurlijk altijd welkom.
                          • 9 jaars geleden
                              Uitstekende Tips!! Warming up en ontspanningsoefeningen zijn zo belangrijk.