It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

6 adviezen om je angst voor het publiek te overwinnen

Ozzy (Osbourne) geeft toe dat hij een knoop in zijn maag heeft, Adele voelt zich nerveus en Van Halen zit "behoorlijk in de stress". Angst voor het publiek overkomt de beste en meest ervaren artiesten en ondanks hun vele praktijkuren en goedbedoelde adviezen (met name je publiek in ondergoed voorstellen), podiumangst beïnvloedt rechtstreeks de kwaliteit van het optreden.

1. Oefenen kun je nooit te veel
We hebben het al eerder gezegd en blijven het zeggen, oefenen, oefenen, oefenen. En daarna... oefenen. Een goede voorbereiding beperkt het risico om voor onverwachte situaties te komen te staan en maakt het beter beheersbaar.

2. Zich voorbereiden op onverwachte zaken
Ja, dit is een beetje tegenstrijdig met het vorige punt, maar soms gebeuren er dingen die niet te voorkomen zijn. Je moet het er mee doen. Hoe? Bedenk je dat je misschien onderbroken kunt worden, een akkoord kunt vergeten, even niet meer verder kunt, en dan is het belangrijk om te relativeren. Volgende keer beter, wees je er gewoon bewust van.

3. Geloof in jezelf
De voorgaande punten zouden erop kunnen wijzen dat je je uitsluitend op het ergste moet voorbereiden. In tegendeel! Vertrouwen is besmettelijk en je publiek voelt hoe je in je vel zit. Toon hen wat er in je zit en waartoe je in staat bent!

4. Haal diep adem
Door diep adem te halen verlaag je (en dat is wetenschappelijk bewezen) het stressniveau, maken je alerter en zorgen voor een algemeen gevoel van welbevinden. De volgende keer dat je de stress voelt opkomen, neem dan een paar seconden voor jezelf, concentreer je op je ademhaling, kom weer tot jezelf en ga ertegenaan!

5. Erken het probleem
Het feit dat plankenvrees je parten speelt, is al de helft van de oplossing. Accepteer dat dat kan gebeuren, maak je niet te druk erover en je zult wellicht ervaren dat de stress op de lange termijn zal verdwijnen.

6. Heb plezier!
Ben je begonnen met spelen / zingen / optreden omdat je dat leuk vindt? Als je op de bühne staat, kun je je passie met anderen delen, dat is toch heerlijk?

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.