It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Waarom het goed voor je is een instrument te leren bespelen

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en het is een goed idee om ook naar de... muziekschool te gaan.

Talloze redenen zijn er op te noemen om een instrument te leren spelen. De ouders vinden het bij de opvoeding horen, het kan gaan om de ambitie een grote rockster te worden of puur vanwege het plezier muziek te maken. Als dit nog niet voldoende is om je te ervan te overtuigen, volgt hier een heel aantal pluspunten van het bespelen van een instrument waar vaak niet bij stil wordt gestaan.

Intelligentieniveau
Als je een instrument leert bespelen, komt daar zowel theorie als praktijk bij kijken. Zo komen beide hersenhelften in actie: de rechterhelft is nodig voor het muziekgevoel en de linkerkant, waar logica en rekenen zetelen, wordt gebruikt voor het leren van de noten.

Dit is gunstig voor alle leeftijden: onderzoeken wijzen uit dat de hersenen van musici beter ontwikkeld zijn dan die van mensen die geen muziek maken. Net zo hebben kinderen die een instrument leren bespelen het makkelijker op school. Tot slot is bewezen dat een instrument neurodegeneratieve ziekten kan voorkomen.

Psychomotorische ontwikkeling
Welk instrument je ook leert bespelen, je ontwikkelt altijd je behendigheid en je oog-handcoördinatie. Daarnaast wordt voor deze motorische vaardigheden dezelfde delen van het brein aangesproken als voor spraak en geheugen, waardoor ook deze functies worden versterkt.

Persoonlijke ontwikkeling
Leren gaat met ups en downs. Dit doorlopen van diverse fases zorgt voor tevredenheid, zelfvertrouwen en zelfdiscipline, waarmee iemands karakter kan veranderen.

Creativiteit
Nadat de eerste, lastige stappen gezet zijn, gaan de enthousiaste leerlingen vaak toepassen wat ze hebben geleerd om hun eigen composities of improvisaties te maken, waarbij hun creativiteit wordt geactiveerd.

Het sociale aspect
Het is geen verplicht nummer, maar spelen in een groep of deel uitmaken van een orkest helpt een muzikant de belangrijke fase te doorlopen van het toepassen wat is geleerd en tegelijk bevordert dit sociale contacten en teamspirit.

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.