It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Warming-up: een must voor muzikanten en zangers

Een professionele sportman gaat nooit het veld in voordat hij een stevige warming-up heeft gedaan. Dat is echt niet om de show te stelen, maar om zijn spieren soepel te maken en zo blessures en ander leed te voorkomen. Voor muzikanten en zangers geldt hetzelfde. Misschien is de inspanning niet zo fysiek als bij sportlui, het idee blijft hetzelfde; overbelaste spieren, een slechte houden en meer van dergelijke lichte klachten kunnen op den duur leiden tot serieuzere problemen zoals voor muzikanten onder meer tendinitis en voor zangers stemverlies.

Warm je handen op

Ongeacht het instrument komen in het algemeen de handen eerst aan de beurt. Start met een warming-up voor de polsen door deze een aantal keer te draaien. Ga dan over naar de vingers, waarmee je ook draaiende bewegingen maakt. Let erop dat elke vinger los van de andere draait. Wissel af met masseren ter stimulering van de bloedsomloop.

Rek- en strekoefeningen

Rekken en strekken zorgt voor gerichte actie op de banden en uiteindelijk zorgt dit voor een betere houding en helpt schuurplekken en andere wonden te voorkomen. Spreid je vingers zo wijd mogelijk en trek je toppen dan naar achteren (niet forceren).

Chromatiek

In eerste instantie kan chromatiek (het gebruik van noten die buiten de toonladder vallen) onmuzikaal en in het algemeen contraproductief lijken. Deze vorm van warming-up is echter een onmisbare stap voor iedere muzikant. Bij gitaar of bas, bijvoorbeeld, is chromatiek mogelijk op elke snaar; plaats je wijsvinger op de eerste fret, je middelvinger op de tweede, de ringvinger op de derde en je pink op de vierde. Als je deze beweging beheerst, kun je proberen sneller te gaan en lage en hoge noten af te wisselen.

Chromatiek biedt dubbel voordeel:

  • Het kan je vingers 'losmaken', je vingervlugheid trainen en is gewoon een goede warming-up.
  • Aangezien het met beide handen moet gebeuren, verbetert het coördinatie en synchroniciteit.

Vingers gescheiden bewegen

Warming-ups zijn niet alleen goed voor de spieren, ze kunnen ook nuttig zijn voor synchronisatie en gescheiden bewegen van vingers en handen. Hier is bijvoorbeeld een oefening voor op de piano: plaats je handen op de toetsen en duw gelijktijdig je pink van je linkerhand en de duim van je rechterhand en je linker ringvinger en je rechterwijsvinger naar beneden. Hierna duw je de middelvinger van beide handen naar beneden, evenals je wijsvinger links en je ringvinger rechts en tot slot je linkerduim en je rechterpink.

Een complete warming-up

Drummers gebruiken hun hele lijf, en moeten dus zowel hun handen als hun benen oefenen. Ze kunnen eerst rustig maar aanhoudend roffelen op de kleine trom en dan langzamerhand ook hun voeten gebruiken, en dat een minuut of vier zonder onderbreking.

De stem, een spier die je moet trainen

Zangers moeten continu hun stem opwarmen. Er zijn allerlei oefeningen voor een complete, doeltreffende warming-up:
  • Ontspan de kaak door te vocaliseren terwijl je je kaak steeds opent en bijvoorbeeld 'Ja' zegt, eerst vanuit de borst en dan met een kopstem terwijl je de kaken masseert door rondjes te draaien met je handpalmen.
  • Doe oefeningen met buikademhaling
  • Voer een aantal verschillende vocalises uit
  • Laat je tong en je lippen vibreren

Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.