It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

De Grammy Awards: de beste en grootste artiesten van de muziekwereld

De 58e Grammy Music Awards komt eraan! Het grootste muziekfeest ter wereld vindt dit jaar plaats op 15 februari in het Staples Center in Los Angeles. Tijdens deze prestigieuze ceremonie, vergelijkbaar met de Oscars voor de filmindustrie, ontvangen artiesten prijzen voor hun bijdragen aan de muziekwereld het afgelopen jaar.

Meer dan welke andere prijs ook garandeert de Grammy, de Heilige Graal van de muziek business, de gelukkigen een onmiddellijke stijging in status en verkoop (gewoonlijk het “Grammy Effect” genoemd.) Waarom? Dit evenement wordt gemiddeld bekeken door meer dan 40 miljoen Amerikanen en duizenden meer wereldwijd.

Ook al leveren vier specifieke categorieën de meeste erkenning op (Single van het Jaar, Album van het Jaar, Song van het Jaar en Beste Nieuwe Artiest), in totaal worden meer er dan 78 prijzen uitgereikt elk jaar (tegen 109 in 2011). Kostuumontwerpers, regisseurs van muziekclips en zelfs klankregisseurs hebben hun eigen erkende categorie.

Voor de Grammy’s wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende muziekstijlen (Rock, Pop, Dance, R’n’B, Country, Latin, Reggae, Metal, enz.). In tegenstelling tot de People’s Choice Awards, mag het publiek niet stemmen: nominaties en winnaars worden bepaald door de National Academy of Recording Arts and Science, een organisatie bestaande uit artiesten, producers, technici, enz.

In 1958 reikte deze Academie slechts 28 prijzen uit, maar met alle media-aandacht is het evenement stap voor stap gegroeid tot de belangrijkste avond voor de muziek. De populariteit ervan groeide toen in 1970 de uit Quebec afkomstige producer Pierre Cossette besloot om de avond live te gaan uitzenden.

En de genomineerden zijn...

De favoriet van dit jaar, genomineerd voor een indrukwekkende reeks van 11 categorieën, is de rapper Kendrick Lamar voor zijn door de kritiek geprezen rap album “To Pimp a Butterfly.” Direct achter hem staat popsterretje Taylor Swift, die al in het bezit is van vier Grammy’s en het record heeft van jongste met een prijs voor Album van het Jaar. Dit jaar dingt ze mee in zeven categorieën met haar album “1989.” De Canadese R&B zanger The Weeknd, auteur van de hit “Can’t Feel My Face” maakt tot slot ook deel uit van de meest genomineerden met eveneens zeven nominaties.

Rapper Drake en de indierockband Florence + the Machine zijn beide vijf keer genomineerd, Ed Sheeran en Kanye West vier keer, en de beroemde R&B artiest uit de 90'sD'Angelo, Mark Ronson, Wiz Khalifa en Nicki Minaj allemaal drie keer.

De namen van de winnaars worden toegevoegd aan de prestigieuze lijst van voorgaande titelhouders, waaronder de Hongaarse dirigent Georg Solti (31 keer gewonnen), de Amerikaanse producer Quincy Jones (27), zanger en violist Alison Krauss (27) en de Franse componist Pierre Boulez, die op 5 januari 2016 is overleden.

Als Kendrick Lamar wint, met zijn 11 nominaties, kan hij het moeten opnemen tegen recordhouders Michael Jackson en Carlos Santana die allebei 8 van deze trofeeën in de wacht hebben gesleept. Taylor Swift kan hetzelfde gaan doen voor de meeste songs gewonnen door een vrouwelijke artiest met Beyoncé en Adele als huidige recordhouders, met respectievelijk zes songs in 2010 en 2012.

Hier kun je luisteren naar een paar genomineerden en hun songs:


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.