It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Oefen op vaste tijden en haal meer uit je oefensessies

Natuurlijk speelt talent een rol bij je succes als zanger en/of muzikant, maar wat je ook doet, het spreekwoord oefening baart kunst gaat zeker op. Volgens de beroemde psycholoog Dr Anders Ericsson kan iedereen goed worden in iets op basis van voldoende oefening. Volgens hem heb je om expert te worden 20 uur oefening per week nodig, en dit 50 weken per jaar gedurende tien jaar (ofwel 10.000 uur). Maar voor degenen onder ons die muziek maken gewoon leuk vinden, is 10.000 uur oefening wel wat belastend voor het privéleven.

Hoe kan je nu het meeste uit je oefensessies halen door er een routine van te maken die zorgt dat je vooruitgang boekt? Hier zijn onze tips…

Stel de juiste doelen

Wil je een contract met een platenmaatschappij of gewoon plezier beleven aan muziek? Door vast te stellen wat je wilt, kan je het meeste uit je oefensessies halen en realistische doelen stellen en zelfs, wie weet, de moed niet meer laten zakken en zonder schuldgevoelens door het leven gaan.

Zorg voor de juiste tools

Je hoeft het niet alleen te doen! Vaste oefentijden aanhouden kan wel lastig lijken, er bestaan online hulpmiddelen waarmee je je vooruitgang kunt volgen en meten, wat het al een stuk makkelijker voor je maakt. Onze Playbacks op maat kunnen je helpen je spel en je zang te verbeteren en maken het ook mogelijk je eigen mix te maken dankzij de aparte sporen. Wat wil je nu eigenlijk nog meer?

Ga er echt voor!

Je ziel er in leggen is het halve werk. Tijd vinden, om nog maar te zwijgen van de nodige energie, is niet altijd eenvoudig. Probeer een vastomlijnd doel te stellen (bijvoorbeeld: 'Ik ga 4 keer per week ten minste 30 minuten oefenen') . Plan je oefensessies en zet ze in je agenda zodat je daar niets anders kan afspreken. Ben je een ochtend- of een avondmens? Denk na over wanneer het je het beste uitkomt. Ga het jezelf niet moeilijker maken dan nodig! Volg je vorderingen en beloon jezelf! Het spreekt voor zich dat je niet te veel moet oefenen, daar raak je overspannen van.

Oefen met aandacht

Het is makkelijk om op de automatische piloot steeds hetzelfde stuk te spelen, maar dan heeft oefenen geen zin. Het probleem is dat het dan saai wordt en uiteindelijk tijdverlies, want je verlegt je eigen grenzen niet. Bewust en serieus oefenen wil zeggen dat we aandacht hebben voor de muziek, voor onze houding, eigenlijk voor alles wat we doen. Dan wordt het een samenhangende en gestructureerde training, waarbij we analyseren hoe we oefenen, wat goed eraan is en wat minder en we de nodige tijd nemen om onze fouten te corrigeren.

Het kost wat inspanning om een routine tot stand te brengen, maar met een beetje organisatie, doorzettingsvermogen en tijd zijn vorderingen dan gegarandeerd.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.