It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

De oorsprong van Saint Patrick’s Day en de muziek om dit feest te vieren

Wereldwijd zijn er mensen die elk jaar op 17 maart hun best doen om zich in het groen te hullen ter ere van St. Patrick, symbool van Ierland en oorsprong van deze festiviteiten. Heel anders dan de moderne viering met parades, dansfeesten, culinaire specialiteiten en een overmatig ruime keuze aan groene drankjes, is St. Patrick’s Day ontstaan als een religieuze viering ter ere van de schutspatroon van Ierland die op deze dag in 461 overleed.

Ironisch genoeg was deze man, die door zijn volgelingen eeuwen daarna wordt geroemd om het feit dat hij het geloof naar hun land heeft gebracht, niet Iers maar Engels! Zijn doopnaam was Maewyn Succat, en hij werd geboren in Cumbria, in het noorden van de 'Britse Eilanden', geroofd toen hij zestien was door Ierse piraten en als slaaf verkocht. Tijdens zijn zes jaar als slaaf zag hij God in een visioen en hij besloot zijn verdere leven aan Hem te wijden.

Weer op vrije voeten ging hij terug naar zijn geboortegrond om zich aan het geloof te wijden. Zijn religieuze reis begon als priester, waarna hij naar Wales ging om diaken en bisschop te worden. Daar voelde hij dat God een beroep op hem deed om zijn thuis te verlaten en weer naar Ierland te gaan met de missie het land te bekeren.

De legende gaat dat alles anders werd toen St. Patrick de beroemde preek hield vanaf de fraai gelegen Rock of Cashel. Op die dag toonde hij vanaf dit plateau een klaverblad aan het Ierse volk en gebruikte de drie blaadjes om het principe van de drie-eenheid te verklaren. Het komt hierdoor dat de drie blaadjes het symbool zijn geworden voor de feestdag en ook het gebruik van de kleur groen.

Zijn verhaal kreeg een mystieke wending, aangezien wel wordt verteld dat hij alle slangen uit Ierland verdreef, een allegorie die waarschijnlijk slaat op het verdwijnen van de polytheïstische culturen.

De legende van Saint Patrick is vanaf de negende eeuw populair geworden en sindsdien worden op 17 maart steden overal ter wereld met groen versierd. In Chicago wordt de rivier groen gekleurd, in New York komen zo'n 200.000 mensen samen voor de traditionele St. Patrick’s Day Parade. Deelnemers aan deze optocht gaan geheel in het groen gekleed, en het kostuum dat het meest wordt gedragen is dat van het mythische wezen 'leprechaun' (traditionele kledij, hoge hoed en rode baard).

Muziekfeesten maken ook een essentieel onderdeel uit van de Ierse cultuur (het symbool van het land is de harp), meestal met veel folk en Keltische muziek. Hedendaagse artiesten die bijgedragen hebben aan de verspreiding van de traditionele Ierse muziek zijn populairder dan de meer klassieke Ierse liederen tijdens deze wereldwijde festiviteiten: The Chieftains, The Dubliners, Clannad, The Dublin City Ramblers of Planxty, evenals de zangers van pub-rock, zoals The Pogues en The Dropkick Murphys .

Bepaalde artiesten hebben bijgedragen tot een opleving van de traditionele Ierse muziek door hun eigen specifieke geluid eraan te geven, zoals de “fiddlers” (vioolspelers) Frankie Gavin, Paddy Fahey en een van de beste verkochte artiesten ter wereld, Enya.

Maar voor de meesten die niet echt fan zijn van traditionele muziek, heeft ook de moderne rock een speciaal plaatsje gekregen in het hart van de Ieren: U2, Rory Gallagher, Sinead O’Connor, Thin Lizzy, The Cranberries or Van Morrison hebben geholpen Ierse muziek op de kaart te zetten. Maar ook anderen, hoewel ze slechts buren zijn, afkomstig uit Engeland (Sting), Schotland (Mark Knopfler) of Wales (Tom Jones) staan erom bekend het Keltische repertoire te hebben willen eren door het in hun eigen werk op te nemen.

En als Ierse muziek echt je ding niet is omdat je een minder brede muzieksmaak hebt, dan kan je altijd nog St. Patrick's Day vieren met een thematische afspeellijst rond de kleur groen en dan zijn de mogelijkheden oneindig, van Where the Green Grass Grows - Tim McGraw tot Green River - Creedence Clearwater Revival!

Slainte! (Proost!)


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
1 opmerking
  • 8 jaars geleden
      Vergeet niet the green rolling hills, bekend geworden door Emmylou Harris, geschreven door Utah Philips. Piet Sleiffer