It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Talloze tips om je te verbeteren

Wanneer we een lied of een instrument leren, zijn we soms geneigd om uit gemakzucht of onwetendheid eenvoudige maar toch belangrijke details over het hoofd te zien. En toch kunnen deze kleinigheden heel erg nuttig zijn! Hier is een lange lijst met kleine dingen om je te helpen jezelf te verbeteren.

Warming-up
Atleten warmen hun spieren op en dat moeten musici en zangers ook doen. Als je zingt, kunnen zelfs de simpelste vocalises en toonladders al volstaan. Speel je een instrument? Doe dan rekoefeningen om de bloedcirculatie te bevorderen en speel chromatische toonladders om je vingers soepeler te maken.

Zingen of praten terwijl je speelt
Dit helpt je los te laten, in een speelse gemoedstoestand te komen zodat noten, frases en bewegingen van je handen als vanzelf komen.

Oefen vaak
Dagelijks oefenen, hoe kort ook, kan meer opleveren dan één intensieve oefensessie.

De metronoom is je vriend
Toegegeven, het is niet de gezelligste vriend. Metronomen zijn streng, onbuigzaam en maken improviseren onmogelijk. Maar net als goede vrienden… zijn ze trouw en nuttig. Met behulp ervan kan je het ritme leren benadrukken en je nauwkeurigheid testen bij tempovariaties.

Maak een planning
Stel je vóór iedere oefensessie een doel en hou je eraan. Dit helpt je tijdverspilling met wat je al weet en beheerst te voorkomen. Ook houd je er een voldaan gevoel aan over.

Neem jezelf op
Een kleine recorder en zelfs je telefoon is goed. Luisteren naar wat je doet is namelijk de beste manier om fouten vast te stellen.

Varieer je positie
Waarschijnlijk oefen je zittend, omdat het makkelijk en comfortabel is. Maar als je op de lange termijn voor publiek wilt spelen, neem dan de gewoonte aan staand te spelen, want de positie van je handen is dan ook anders.

Doe het eens anders
Tweekwartsmaat is eenvoudig en de meest natuurlijke maat, maar om vooruit te komen moet je je grenzen verleggen. Breek met je gewoonte en probeer eens 7/8, 5/4, 3/3 en zo te spelen.

Speel samen
Tempo, plaatsing, projectie... Alles is anders als je met anderen samenspeelt!

Ken je noten en toonladders
Het mag afschrikwekkend lijken, maar als je ze eenmaal kent, gaat het automatisch en brengen ze je een stap dichter bij improvisaties.

Vergeet je pink niet!
Dit kleine vingertje is wellicht het minst soepel en heeft de lastigste spieren om te ontwikkelen, maar je pink is nuttig omdat die je de breedst mogelijke spreiding biedt om lastige koorden te bereiken. Aarzel niet hem te gebruiken!

Onderhoud je instrument
Maak het regelmatig schoon, vervang versleten onderdelen (bijvoorbeeld de snaren van je gitaar voordat ze oxideren) en vergeet niet te investeren in goede schoonmaakproducten.

Speel of zing over een ander stuk heen
Het reproduceren wat je hoort en een andere stem of koorpartijen erbij zingen zijn allemaal uitstekende oefeningen.

Heb je nog iets toe te voegen? Deel het hieronder met ons!


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.