It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Geen muzikaal gehoor? Toch kan je leren zingen!

Sommige artiesten zijn geboren met sterkere spieren en daarmee is het voor hen makkelijker om een stevige stem op te zetten. Wellicht bereiken wij nooit het niveau van aangeboren talenten als Aretha Franklin, Freddie Mercury, of Michael Jackson, het goede nieuws is dat met een beetje oefenen ook degenen onder ons die minder hebben meegekregen (of waarvan wordt gezegd dat ze geen muzikaal gehoor hebben) ook hun zangspieren kunnen verbeteren.

Net als een spier kan je stem (die wordt bepaald door talloze spieren) worden getraind, versterkt en verbeterd.

Train jezelf

Een klassiek getrainde zanger zijn wil niet direct zeggen dat je aria's kunt zingen of op het podium klimt om Carmen ten gehore te brengen. Het verwijst naar begrip van muziektechniek en hoe het werkt (ritme, melodie en vorm). Zodra je de principes van de muziekcompositie doorhebt, zijn er eindeloos veel voordelen: noten lezen, verschillende technieken ontdekken, de regels leren, enz.

Begrijp je lijf

Toon kunnen houden en zingen met intensiteit vraagt een goed gebruik van allerlei spieren. Je middenrif, de spier waarmee je in- en uitademt, is een essentiële spier die de hoeveelheid lucht controleert die je uitstoot als je zingt. In je larynx, je strottenhoofd, bevinden zich een aantal spieren die invloed hebben op de toon waarop je zingt. Als je leert je strottenhoofd naar boven of beneden te bewegen, helpt je dit om verschillende sounds te creëren. Door deze spieren sterker te maken, kan je beter bepalen hoe je zingt.

Zoek een goede coach

Als je echt beter wil gaan zingen, kan een goede coach het verschil maken. Je stem oefenen gaat anders dan een instrument oefenen. Fouten als de verkeerde noot of uit de maat spelen zijn makkelijk vast te stellen en snel te corrigeren, maar op fout zingen is het lastiger de vinger te leggen. Een goede coach heeft snel in de gaten wat er fout gaat en kan zeggen hoe je het kunt oplossen. Kijk eerst goed rond om jouw perfecte coach te vinden, waar je je prettig bij voelt. Als je de juiste voorwaarden schept, zal je snel vorderingen maken. Intussen moet je niet aarzelen de adviezen op te volgen van onze online zangcoach: Bevrijd je lippen, De tong and Toonhoogte controleren.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.