It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

8 momenten die de muziekhistorie hebben getekend

In de tweede helft van de 20e eeuw is de muziek in korte tijd gedemocratiseerd en werd bereikbaar voor iedereen en kwam in praktisch elk huis beschikbaar. Deze verspreiding heeft ons nieuwe talenten, nieuwe regels en nieuwe gewoontes gebracht.

Hier volgen 8 momenten die de muziekhistorie hebben veranderd.

De geboorte van de King

5 juli 1954
De jonge Elvis Presley, die hard op weg was vrachtwagenchauffeur te worden en tegelijk groot liefhebber van Gospel en Afrikaanse muziek, had nooit kunnen dromen van de toekomst die hem wachtte toen hij binnenstapte bij de Sun Records Studios van Sam Phillips. Oorspronkelijk zou hij twee eigen nummers opnemen maar hij werd gespot door Phillips die ontdekte dat hij 'Een stem had om naar te luisteren' en 'Mogelijk een goede balladezanger was'. Maar pas toen Presley Arthur Crudup’s That’s Alright Mama probeerde, kwam de magie van Elvis aan het licht. Gefascineerd als hij was, bood Phillips hem onmiddellijk een contract.

Beatlemania barst los

15 augustus 1965
Toen ze al supersterren waren in Europa, zorgden de Beatles voor een Britse invasie met een eerste stop in het Shea Stadium in New York. Met een uitverkocht huis van meer dan 55.000 hysterische (vrouwelijke) toeschouwers was het optreden ook het duurst betaalde concert van die tijd. Het waanzinnige geschreeuw van de fans overstemde de slecht uitgeruste muzikanten en zorgde voor evenveel tumult als een opstijgende straaljager.

Woodstock

15-18 augustus 1969
De hippiegeneratie werd in de geschiedenis opgenomen tijdens dit evenement van 3,5 dag rond vrede en muziek in Bethel, New York. Het festival kon oorspronkelijk niet meer dan 70.000 bezoekers toelaten. De grootste artiesten uit die tijd traden er op (The Who, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana en Joan Baez waren aanwezig). Maar al snel kon de organisatie het aantal fans niet meer aan en moesten de hekken worden weggehaald om uiteindelijk meer dan 500.000 arriverende mensen van de muziek te laten genieten!

De uitvinding van karaoke

1971
Daisuke Inoue vond een machine uit waarbij amateurs live mee konden zingen met een opgenomen versie van het nummer. Karaoke was geboren. Inoue ontving in 2004 voor deze innovatie en de impact ervan een Ig Nobel Prize (een parodie op de beroemdere Nobel-prijs).

Lancering van MTV

1 augustus 1981
De komst van de zender Music TeleVision zette de hele muziekmarkt op zijn kop. MTV, dat extreem populair was onder jongeren, werd een populaire en krachtige springplank voor artiesten die nu hun muziek via video's konden promoten.

CD-productie en -verkoop

1982
De compact disc, met de afkorting CD waaronder hij bekend werd, is ontwikkeld door Sony en Phillips en kwam in 1982 op de markt. Beroemd vanwege zijn onverwoestbaarheid werd verwacht dat de CD de vinylplaten volledig zou vervangen.

Michael Jackson breekt alle records

1982-1983
De King of Pop blies in 1983 de hitparade op met Thriller. Dankzij de internationale hits Beat It, Thriller, The Girl is Mine en Billie Jean bereikte het album ongekend hoge verkoopcijfers die tot op de dag van vandaag nog niet zijn verbeterd: bijna 100 miljoen exemplaren tot nu toe. De plaat was ook een revolutie op het gebied van muziekvideo's als kunstvorm met een korte film van 14 minuten voor Thriller met een prijskaartje van 900.000 dollar.

Apple lanceert iTunes

10 juni 2001
Steve Jobs kondigde met veel bombarie een kleine revolutie aan: een platform om tegen betaling muziek in digitaal formaat te downloaden.

Nog meer verhalen lezen


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
3 opmerkings
  • 7 jaars geleden
      Radio Veronica zorgde in 1960 Nederland voor een revolutie in de pop. Tot dan was er op de staatsradio hilversum 2 een pop-programma van 1 uur voor. Dat heette tussen `10 plus en 20 min. Veronica draaide van 6 tot 24 uur pop. 7 dagen per week.
    • 7 jaars geleden
        Ik dacht persoonlijk dat Frank Sinatra (beste zanger aller-tijden?) geboren in 1915 zo'n beetje de allereerste was? De popmuziek van toen was uiteraard anders, maar het was wel het begin...
      • 7 jaars geleden
          leuk om dit te weten. sta je normaal niet zo bij stil