It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Zingen met je ogen dicht: een goed idee?

Op elk gebied is iets met je ogen dicht doen een teken van beheersing ervan. Maar in de context van het zingen kan deze reflex een moment van intense emotie markeren, wat afstand van je publiek kan creëren als het te vaak of te lang wordt gedaan.

Bekijk maar eens met een open oog wat ons aanzet om met de ogen dicht te zingen. En we geven een paar tips.

Waarom sluiten we onze ogen?

In jezelf keren

Meestal doen we het om helemaal op te gaan in het nummer, de muziek volledig tot ons door te laten dringen. Dit alles om niet uit de concentratie te raken door de omgeving, in dit geval door het publiek. Dat is nogal paradoxaal, want optreden doe je vooral voor het publiek. Maar dat publiek houdt ervan als de artiest zich zo eraan overgeeft dat hij of zij even een kwetsbare cocon om zich optrekt. Als het publiek ontvankelijk is, kan het zelfs in die cocon kruipen zonder af te leiden en het risico te lopen hem kapot te maken.

De muziek visualiseren

De ogen sluiten is ook visualiseren wat je aan het zingen bent, in je hoofd vorm geven aan de personages, de wereld te herscheppen die in de woorden is beschreven, kort gezegd ze betekenis geven. Dan moet je die woorden wel uit je hoofd kennen…

Je concentreren op de zintuigen

Zien is nu net een zintuig en het is bekend dat als de mens één zintuig volledig wil benutten, de andere vaak in slaapstand worden gezet. Een onderzoek van de Londense universiteit Royal Holloway heeft onlangs aangetoond dat je steevast je ogen dicht doet als je zoent, omdat je lichaam uit zichzelf weet dat je niet tegelijk bezig kunt zijn met kijken en met voelen. Met zingen is het net zo!

Loskomen van structuur

Ogen sluiten is ook loskomen van ritmische begeleiding, een scherm waarop de woorden langskomen in het geval van karaoke, of de bewegingen van de andere muzikanten. Dat is het geval bij Charles Aznavour, bijvoorbeeld, die vaak zijn ogen sluit en zich losmaakt van de ritmische positionering van zijn muzikanten.

Overdaad schaadt!

Je bent niet alleen

Maar dat moment van isolering, als alles goed gaat een geluksmoment, dat wordt door jou beheerst, jij bepaalt er de lengte van… en het moet vooral niet te lang duren. Wanneer je je ogen dichtdoet, sluit je je helemaal af van je publiek. Het lijkt dan een monoloog, terwijl je er toch bent om met je publiek de dialoog aan te gaan via je interpretatie, je bewegingen, je blikken enz. Vooral als de woorden ook nog tot een ander worden gericht.
Vergeet niet dat als het publiek ontvankelijk is, dit de helft van de weg aflegt die het van je scheidt, de andere helft moet jij afleggen. Dus een pauze onderweg om je te concentreren, akkoord, maar ga geen middagdutje doen!

Overdrijf het niet

Net als dichters, zijn er ook acteurs die emoties overdrijven door hun ogen te sluiten en zich een houding geven door net te doen of ze overlopen van emotie. Dat heeft het publiek echter snel door, dat heeft een radar voor oprechtheid en laat zich niet om de tuin leiden. Ga dus vooral niet voor operadiva spelen: zingen en toneelspel gaan lang niet altijd goed samen.

Een paar ogentips

Zorg dat je de aandacht van het publiek niet kwijtraakt

De momenten waarop je je ogen sluit zijn alleen van jou, maar denk eraan dat je de band met het publiek niet verbreekt. Dat is maar een dun draadje dat op elk moment kan breken, want mensen aankijken is ook de aandacht weer op je vestigen. Je hoeft nu ook weer niet iedereen apart aan te kijken, het gaat erom het evenwicht te bewaren tussen totale introspectie en psychopathie. Want als een zanger iedereen om de beurt aankijkt, kan het zelfs angstaanjagend zijn….

Voorkom stress

Als je je ogen te vaak sluit, kan dat een teken zijn van ernstige nervositeit en behoefte om je in jezelf te keren om de blikken te vergeten die op je gericht zijn. Laat je dus gaan, probeer niet te veel na te denken, dat is de beste manier om natuurlijk over te komen.

De techniek van de vier vierkanten

Een simpele techniek, waarmee je ervoor kan zorgen dat je niemand overslaat zonder iedereen met rode ogen aan te kijken als een karaoke-Terminator: verdeel de zaal in je hoofd in vier denkbeeldige vierkanten en bekijk ze een voor een.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Oefen thuis voor de spiegel om met open ogen te zingen. Die zal geen oordeel over je uitspreken (tenzij je een koning of koningin bent van een sprookjesland en een geschil hebt lopen met Sneeuwwitje).


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
1 opmerking
  • 6 jaars geleden
      Hartelijk dank voor deze opbouwende adviezen Roger Dominique Bamps Belgie