It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

5 tips om ook in de winter je stem in topvorm te houden

De winter komt eraan! Om ons lichaam op de kou voor te bereiden, zijn we geneigd om onze medicijnkast te vullen met vitamines en andere wondermiddeltjes. Maar hoe zit het met onze fluwelen stem? Je lichaam verzorgen, betekent ook je stembanden verzorgen. Dus om ook in de winter super goed te kunnen zingen, volgen hier vijf slimme tips!

1. Je stem niet forceren

Onze moeders hebben het vaak herhaald: 'niet forceren, luister naar je lichaam'. Een moeder zit er niet vaak naast, wel? Inderdaad, wanneer je ervoor zorgt dat je je stem niet forceert, dan behoud je hem het beste. Pas je stemvolume aan je fysieke grenzen aan, dan klinkt je stem als een klok.

2. Respecteer je lichaam

Winter is synoniem aan rust, aan sparen. Door ook de rest van je lichaam goed te verzorgen, voorkom je problemen met je stem tijdens dit barre jaargetijde. Bedek je hals en borst bij fris weer met een sjaal! Drink veel water en eet gezond. Vermijd gekruid voedsel en kies voor fruit en groenten die veel water en vitamine A bevatten, want die dragen bij tot het behoud van een gezonde stem. Tot slot doe je er goed aan sigaretten zoveel mogelijk te mijden, ze zijn irriterend en slecht voor stem en gezondheid.

3. Neem voldoende rust

Een goede nachtrust is essentieel voor iedereen, ook voor zangers. Ook je stem heeft rust nodig. Neem regelmatig pauze, gun je stembanden de rust die ze verdienen. Wanneer je je limiet hebt bereikt, moet je stoppen.

4. Kaakontspanning en stemoefeningen

Enige oefeningen die je dagelijks kunt doen, helpen je stem in vorm te houden. Sluit je dag af met vocalises of andere oefeningen waarmee je je ademhalingsorganen kunt stimuleren. Hier volgen een paar voorbeelden.

5. Denk aan een goede houding

Een goede lichaamshouding maakt zingen makkelijker. Wanneer je goed rechtop staat met je kin omhoog, je buik naar voren en je voeten uit elkaar, circuleert de lucht optimaal in je lichaam en kan je beter zingen zonder moe te worden.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.