It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Je instrument goed verzorgen

Voor de meeste muzikanten is het instrument als een verlengstuk van het eigen lichaam: een voorwerp dat ze aan alle kanten in de watten leggen. Of je nu een doorgewinterde verzamelaar bent of eerder plotseling voor iets kunt vallen, je instrument vraagt veel aandacht om het beste van zichzelf te kunnen geven. Zangers moeten hier zijn.

Hieronder volgen wat tips om te voorkomen dat je met klankproblemen komt te zitten en om de levensduur van je schat te verlengen.

Trek ze een jas aan

Alle of bijna alle instrumenten hebben een aangepaste beschermhoes. Dat is het eerste waar je op moet letten: ze nooit meenemen zonder bescherming. Een simpele of gewatteerde hoes of een flightcase, soepele of onbuigzame beschermhoes, ze voorkomen krassen en deuken. Check regelmatig of de bescherming nog in goede staat verkeert, met name handvatten en ritssluitingen zodat ze het niet ineens begeven en het instrument valt. Ook piano's hebben recht op bescherming. Denk aan de pianoloper en/of het deksel, vooral als je huisdieren hebt…

Een standaard is top!

Pas op! Vergeet de wet van Murphy nooit, wat mis kan gaan, gaat ook mis (en meestal gebeurt het ergste, denk aan de boterham die altijd op de besmeerde kant valt). We gooien het graag op die wet als we bijvoorbeeld een gitaar in wankel evenwicht neerzetten en een windvlaag ervoor zorgt dat het instrument roemloos ten onder gaat (weg fraaie hals). Wanneer je echt je instrument verticaal moet neerzetten, verzeker je dan dat het goed stevig staat of nog beter, adopteer de beste vriend van je instrument: de beugel, het rek of de standaard. Voor gitaar, klarinet, bas, keyboard of viool bestaan ze in alle soorten en maten.

Niet te warm of te koud

Stel je instrument nooit bloot aan extreme temperaturen en ook niet aan temperatuurwisselingen.
Zo moet je als het buiten -10°C is en in de zaal waar je gaat spelen 20°C je instrument de tijd geven om zich aan te passen aan dit verschil voordat je het uit de beschermhoes haalt en ermee aan het werk gaat.
Zet hem ook niet bij een radiator of een deuropening, in rechtstreeks zonlicht of op de tocht. Temperatuurschommelingen en vocht zorgen voor ontstemde instrumenten en tasten het hout aan, wat dan kan vervormen of barsten. In het algemeen kun je stellen dat je instrument net als jij is, het houdt van een gematigde omgeving (tussen 19 en 20°C is ideaal) en niet te vochtige of te droge ruimten.

Een oogje in het zeil

Houd je instrument altijd in de gaten om diefstal te voorkomen en laat het niet achter op een plek waar veel mensen langskomen.

Maak schoon!

Reinig het regelmatig met een droge, schone doek die niet pluist om vingerafdrukken en stof te verwijderen. Geen schoonmaakmiddel gebruiken, dat is niet goed voor het hout.
Voor het schoonmaken van de houten gedeeltes kan je eventueel poetsmiddel gebruiken, maar met mate, niet meer dan een keer per maand, zodat er geen dikke lagen was op komen.

Vernieuwen

Bij snaarinstrumenten moeten de snaren regelmatig worden vervangen, laat ze niet oxideren onder een laag stof en je eigen zweet want dan verliezen ze hun glans en hun elasticiteit en worden bros. Om dit proces te vertragen kan je heel goed smeermiddelen gebruiken zoals Fast-Fret, voor dagelijks gebruik. Ook moet je beschadigde metalen delen van je instrumenten schoonmaken of zelfs vervangen, net als de frets op bassen of gitaren die met name door zweet worden aangetast.

Een beetje oefening voor de mechanische gedeelten

Laat de mechanische gedeelten van je instrument werken. Op een gitaar bijvoorbeeld moet je regelmatig de pickup selector switch bewegen om te voorkomen dat deze oxideert en er zo ruis ontstaat.

Doe-het-zelf, dat is voor professionals

Ga niet zelf je instrument repareren als je niet goed weet hoe dat moet. Laat dat over aan de professional.

De grote schoonmaak

Neem je instrument eens per jaar grondig onder handen door alle losse onderdelen te verwijderen. Schakel zo nodig een instrumentmaker in, die ervoor kan zorgen dat je instrument weer als nieuw wordt!


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.