It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Adviezen van muzikanten! (deel 1)

De Franse auteur Georges Courteline schreef: 'Wantrouw adviezen maar volg de goede voorbeelden'. We zouden er graag aan toevoegen dat als die adviezen van de goede voorbeelden komen, dat het allerbeste is. Hier dus een paar regels van muzikanten en zangers die dezelfde problemen hebben gehad en overwonnen als wij toen ze net begonnen. Daar hebben ze van geleerd en nu delen ze hun ervaringen met ons.

De volgende citaten kunnen ons op weg helpen.

Al Di Meola (gitarist)

“Geen enkele muzikant moet zeggen: 'Oké, we hebben het gemaakt!' Er zijn altijd ontwikkelingen mogelijk: de harmonie van de akkoorden wijzigen, het verbreden van je harmonische vocabulaire. De wijze waarop jij een lijn ontwikkelt en oplost, bepaalt je vermogen om te improviseren. Ik heb genoeg muziektheorie gehad om te weten welke toonladder bij welke akkoorden hoort - Ik studeer al sinds mijn achtste!”

Ray Mazarek (toetsenist van The Doors)

Voor het componeren van het keyboard gedeelte waarin het geluid van regen wordt nagemaakt in "Riders On The Storm," was er geen sprake van hemelse inspiratie, het was vooral veel transpiratie en training. In New York doet een grap de ronde, "Het gaat over een toerist die rondloopt in Manhattan, New York. Hij ziet een politieagent, loopt naar hem toe en zegt, 'Agent, hoe kan ik Carnegie Hall bereiken?' De ander antwoordt: 'Daarvoor moet je trainen, trainen en nog eens trainen...." Nou dat is wat ik ook gedaan heb: E mineur en de hele ladder naar benden. Ik trainde, trainde en trainde nog eens...

Brian Molko (zanger van Placebo)

"Je moet altijd bescheiden blijven en je eigen scherpste criticaster zijn, zodat je gestimuleerd wordt te blijven leren. Het beste advies is je spontaniteit niet kwijt te raken. Dat is een enorm inzicht. Van tijd doorbrengen met Bowie, Michael Stipe, Bono, leer je ontzettend veel, onder meer hoe je een 'betere ster' kan worden."

Greg Hetson (giitarist van Bad Religion)

"Vergeet nooit dat je geluid zo clean als mogelijk moet blijven. Vermijd alle cascade-effecten en kies in plaats daarvan altijd voor simpelheid: een gitaar, een versterker en een paar effecten, niet meer."

Bill Wyman (bassist van The Rolling Stones)

"Ik ben geen fantastische muzikant. Als anderen het hebben over Fa6 of Fa9, is dat voor mij hetzelfde, het is Fa. Je rol als bassist is beperkt tot het in lijn blijven met de drummer en genoeg ruimte laten voor de anderen om zich te uiten. De vuistregel is niet te veel opvallen."

Brian May (gitarist van Queen)

"De beste solo's zijn degene die als een melodie gezongen kunnen worden. De solo's waar ik van hou reflecteren de melodie en veranderen die slechts heel subtiel. Solo's openen een nieuwe deur in een nummer. Er moet ook spontaniteit zijn. Een solo moet nooit berekenend zijn."

Lee Ranaldo (ex-gitarist van Sonic Youth)

"Verbeterde techniek is het resultaat van jaren verkennen. We moeten de normen niet als grenzen accepteren. Er is niet echt een 'techniek', het is de 'state of mind' waarmee deze fase wordt benaderd die belangrijk is."

Kirk Hammett (gitarist van Metallica)

"Een van de belangrijkste dingen van een solo is het begin ervan. Dit zet te toon van de solo, die gevarieerd moet zijn, hoog en laag, en het allerbelangrijkste is dat de solo de aandacht van het publiek moet vasthouden. De solo staat op zichzelf en heel vaak blijft het een essentieel onderdeel van een nummer."


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Log in om een reactie achter te laten.
2 opmerkings
  • 5 jaars geleden
      krijg steeds meer het idee dat ik zero talent heb ,na 40 jaar oefenen kan ik nog steeds niet zuiver zingen En na 65 jaar harmonicaspelen kan ik nog niet eens happy birdday spelen,wel een snelle jazz lick maar wat heb je daar nou aan ?
    • 5 jaars geleden
        Zijn maar enkele zinnen wat deze grootheden vertellen. Maar zit wel alle waarheid in. Top