It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

7 tips om je podiumprestaties te verbeteren

Michael Jackson had de handschoen en het ongekende voetenwerk. Elvis had zijn gitaar en zijn indrukwekkende heupbewegingen. Maar aandacht besteden aan je uiterlijk en dansen als een jonge god zijn niet de enige ingrediënten om een podiumbeest te worden. De grootste artiesten staan erom bekend zich voor te bereiden als topsporters voordat ze het podium betreden.

Hier volgen zeven adviezen ontleend aan de allergrootsten om je podiumprestaties te verbeteren.

Voorbereiding

Beyoncé wordt niet voor niets Queen B. genoemd, als een van de beste showvrouwen van het moment. Natuurlijk is er haar kleding, de belichting, de danseressen en haar team, maar voor alles is ze een zelfverklaarde workaholic die nooit tevreden is met middelmatigheid. Je devies moet dus in het vervolg zijn: oefening baart kunst. Voordat je kunt gaan improviseren: bereid je voor!

Een look kiezen

De beroemde hardrockgroep Kiss is vooral bekend geworden door de waanzinnige vermommingen van de muzikanten, net als de Beatles die hun kleding op elkaar afstemden. Je look schept een bepaalde sfeer, een personage dat je helpt om je op het podium te laten gaan.

Glimlachen/ Zelfvertrouwen

Of je gezicht nu op een groot scherm wordt uitgezonden of niet, een glimlach voor je publiek toont dat je plezier hebt in het optreden. Dat stelt onmiddellijk het publiek op zijn gemak en daarmee ook jezelf. Het publiek voelt je stress of geremdheid aan. Heb je plankenkoorts? Doe je zekerder voor, stamp met je voeten, ga uit je dak om jezelf moed te bezorgen.

Word je bewust van je lijf

We habben allemaal wel tics of onbewuste gebaren. Steek je je tong uit of ga je steeds met je hand door je haar? Deze bewegingen kunnen het publiek afleiden. Film jezelf tijdens een optreden of vraag aan een vriend je te observeren om je te helpen aan je houding te werken en je tics te laten verdwijnen.

Laat je inspireren door de beroemdste artiesten

Als je het lastig vindt om erachter te komen wat je het beste kunt doen of je eigen personage te vinden, bekijk dan online video's van je favoriete artiesten! Analyseer ze nauwgezet. Wat doen de artiesten met hun lijf? Waar en hoe verplaatsen ze zich op het podium? Hoe zoeken ze contact met het publiek?
Het is zeer waarschijnlijk dat ze uren en uren gewerkt hebben en omringd worden door deskundigen. Vind je eigen weg door hen te imiteren!

Bewegen

Uiteraard moet je niet stil blijven staan (tenzij het een rustig nummer is of het niet anders kan vanwege je instrument). Door van de ene naar de andere kant van het podium te lopen, zorg je voor beweging en vermaak je het publiek. Zorg zo nodig voor een actieplan om nerveuze of onvoorziene bewegingen te voorkomen.

Betrek het publiek erbij

Oogcontact, high-fives en zelfs heel af en toe een uitnodiging om op het podium te komen zijn middelen om met het publiek in contact te komen. Zo zal je publiek zich betrokken gaan voelen. Onderschat nooit de invloed van rechtstreekse interactie met het publiek!


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.