It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

10 Groepen met een haat-liefde verhouding

Of het nu verraad, misbruik, jaloezie, ego of despotisme betreft, er zijn talloze redenen die ervoor kunnen zorgen dat het artistieke potentieel van onze favoriete groepen wordt ondermijnd. Hier volgen wat voorbeelden van op zijn minst bekoeld te noemen relaties tussen leden van een paar van de allerbekendste bands.

Simon & Garfunkel

Het is nauwelijks voor te stellen als je naar de subtiele en elkaar aanvullende harmonieën luistert van het beroemde folk-duo dat deze Paul Simon en Art Garfunkel alles behalve in tune waren. De oorsprong van de problement gaat terug tot midden jaren zestig, toen Paul Simon die bang was dat de groep uit elkaar zou vallen, besloot een solocarrière te beginnen. Dit verraad verslechterde beetje bij beetje de relatie, die tegen hun zin werd voortgezet vanwege het succes van hun album The Sound Of Silence.

Metallica

Je hoeft alleen maar te luisteren naar "Some Kind of Monster" om te begrijpen hoe psychologisch instabiel en rancuneus de koningen van de thrash metal zijn. Het groepsleven slaagde erin de leden volledig uiteen te drijven. Dave Mustaine, de oorspronkelijke leadgitarist en Jason Newsted, bassist, kunnen best wel eens aan hun voormalige bandgenoten jaren therapie hebben overgehouden na talloze botsingen die uiteindelijk tot hun vertrek hebben geleid.

Guns N' Roses

Dit was een van de grootste bands van de jaren tachtig, die op een heel hoog niveau stond van de hard-rockwereld waarin ze actief waren. Maar het tomeloze ego van leadzanger Axl Rose zorgde voor vreselijke spanningen in de band, voor met Izzy Stradlin en zelfs met de relatief stabiele en kalme gitarist Slash. De spanning is pas recentelijk wat tot bedaren gekomen, dankzij een tournee in 2016.

Blink-182

Ze mogen dan wel punkpop anthems geleverd hebben voor buddy movies als American Pie, binnen hun eigen populaire trio heerste niet veel vriendschap. Tom Delonge, de amateur- gitarist en UFO-fanaat, verliet het avontuur (voor het eerst) in 2005, toen de groep het hoogtepunt van hun beroemdheid kende. Om zijn frustraties af te reageren richt hij zijn band Angels and Airwaves op, maar komt toch terug. Helaas werd de verhouding met basgitarist Mark Hoppus zo slecht dat de zanger in 2015 van de ene op de andere dag er weer uit werd gezet en vervangen door Matt Skiba van Alkaline Trio. Hoppus sprak schande van "zijn ondankbare en respectloze gedrag" en Travis Barker, de drummer van de band, voegde daaraan toe dat Tom "geen albums op wenst te nemen, alleen wat wil optreden met Blink als hij geld nodig heeft."

Kings of Leon

Het leven tijdens een tournee, wisselende seksuele relaties en de bijbehorende gevolgen kunnen zelfs de meest evenwichtige muzikanten schaden. In het geval van de Kings of Leon blijken bloedbanden geen garantie te bieden tegen kwaad bloed. De gebroeders Followill, Caleb, Nathan en Jared, samen met hun neef Matthew, weten daar alles van. De eerste twee vochten als kat en hond met woorden en daden. Nathan brak zelfs de arm van zijn broer tijdens een ruzie in de studio.

The Beach Boys

Nog een familieverhaal dat misliep: de drie broers Wilson - Brian, Carl en Dennis enerzijds en neef Mike Love anderzijds. Deze laatste toonde geen begrip voor de geniale componist Brian, toen die depressie en andere geestesziekten bleek te hebben. Hij greep dit aan om zijn eigen artistieke visie op te leggen. Love deed zijn best munt te slaan uit de zoetsappige deuntjes uit de beginperiode van het kwartet. De spanningen mondden uit in een serie daverende processen tussen de twee mannen over copyright en andere rechten.

Rage Against the Machine

Bij Rage Against the Machine wordt niet gespot met afspraken. Aangezien hij het wangedrag van bassist Tim Commerford niet langer tolereerde begon de zanger van de groep, Zack de la Rocha, langzaam uit zijn vel te springen.. Het breekpunt werd bereikt tijdens de ceremonie van de MTV Video Awards. Commerford, die niet wilde accepteren dat de jury Limp Bizkit’s "Break Stuff" koos als beste muziekvideo in plaats van "Sleep Now in the Fire" (waarvan de opnames ervoor hadden gezorgd dat de New York Stock Exchange was stilgelegd), klom op het podium en weigerde daar verder af te komen, waarmee hij de show dwong te stoppen. Hij werd gearresteerd en naar de gevangenis afgevoerd. Slechts twee weken later ging de band uiteen.

The Ramones

Soms gaan leden van een groep uit elkaar vanwege verschillen in persoonlijkheid en soms ook vanwege de strijd om een vrouw. In het geval van The Ramones ... spelen beide zaken een rol. Joey Ramone was al niet heel erg te spreken over de ultrarechtse voorkeuren van Johnny, hun verhouding werd nog veel slechter toen deze laatste er met de vriendin van de zanger vandoor ging.. "The KKK Took My Baby Away" was de vernietigende reactie van de gereserveerde jongeman.

Pink Floyd

Wellicht had de Engelse groep een beetje te veel talent ... of misschien ego. Het wereldwijde succes van de band, met name dankzij The Dark Side of the Moon en The Wall, hield de leden hatelijk aan elkaar geketend, terwijl de wrok tussen David Gilmour en Roger Waters steeds groter werd. De laatste kon concurrentie op het gebied van het schrijven van de nummers niet verdragen. De arme Rick Wright werd niet gespaard: op een gegeven moment werd hij werknemer van de groep, hij was zijn status van bandlid kwijt...

The Libertines

Het fenomeen van de revival van de Engelse rock rond 2000 was gestoeld op het duo oncontroleerbare aanvoerdersCarl Barat en Pete Doherty: ook wel de broederversie van I love you, I love you not genoemd. Aanhoudende ruzie, verzoeningen, theatrale flashes tegen een achtergrond van verslavingen. Een gecompliceerde verhouding om het vriendelijk uit te drukken, die tot een breuk kwam tijdens de onvoorstelbare inbraak in het appartement van Pete door Carl. In 2015 lijken de twee muzikanten meer op een lijn te zijn gekomen, als ze samen het album Anthem For Doomed Youth het levenslicht laten aanschouwen, maar de twee weten heel goed dat niets in beton is gegoten.


Lees verder

Het nieuwe album van Michael Bublé, Higher, is al beschikbaar op Karaoke Versie

De Canadadees Michael Bublé, een waardig erfgenaam van de jazz-zangers uit de jaren '50 van de vorige eeuw, heeft...

Van 'Don't Go Breaking My Heart' tot 'Cold Heart' laat Elton John onze harten altijd sneller kloppen!

Als iconisch artiest, componist van tijdloze ballades en schrijver van hits die klassiekers zijn geworden, heeft Sir...

Nummers coveren voor bruiloften: wij zeggen ja!

Soul, rock, pop, filmmuziek… De juiste muziek op het juiste moment, dat is de toverformule voor een goede...


Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.